Ministerul Sanatatii a anuntat receptionarea celor 1 milion de doze de vaccin anti-tuberculoza (BCG) pe care le-a achizitionat cu ajutorul UNICEF, vaccinul urmand sa fie utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinati in perioada februarie-iunie 2010, cat si pentru vaccinarea de rutina a nou-nascutilor, conform calendarului.
Potrivit oficialilor Ministerului Sanatatii, recuperarea se va realiza prin centre de vaccinare organizate sub coordonarea directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si prin cabinetele medicilor de familie. Este recomandata si colaborarea cu personalul din dispensarele TBC din reteaua de pneumoftiziologie.
Ministerul Sanatatii a transmis in teritoriu toate masurile care trebuie luate in aceasta perioada pentru derularea in bune conditii a campaniei de vaccinare. Directiile de sanatate publica au inceput instiintarea tuturor medicilor de familie in vederea catagrafierii copiilor care nu au fost vaccinati pentru programarea acestora la vaccinare, astfel incat sa nu existe supraaglomerari in cabinetele de vaccinare si totodata sa se realizeze o utilizare eficienta a cantitatilor de vaccin repartizate.
Mamele ale caror nou-nascuti nu au fost vaccinati in maternitate vor fi anuntate de catre medicii de familie despre programul de derulare a vaccinarilor. incepand din luna iulie a.c., se va putea asigura recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60 000 de nou-nascuti din perioada februarie – iunie 2010. Ministerul sustine ca se va derula, fara disfunctionalitati, vaccinarea tuturor nou-nascutilor din urmatoarele 6 luni, asa cum este prevazut in Programul National de Imunizari.
Directiile de sanatate publica vor putea planifica toate activitatile de ridicare si transport a vaccinului de la CN UNIFARM, de depozitare corepunzatoare, precum si de distribuire a vaccinurilor catre medicii de familie pentru campania de recuperare, respectiv catre maternitati pentru vaccinarea de rutina.
La nivel judetean se pot organiza centre speciale de vaccinare, in colaborare cu medicii de familie, personalul de specialitate pediatrie si personalul medico-sanitar din cadrul retelei de pneumoftiziologie. Toate directiile de sanatate publica vor primi cantitatile de vaccin solicitate, in functie de nevoile locale.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.
Deoarece producatorul roman de vaccin BCG, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino nu a mai primit autorizatie de productie, la propunerea ministrului Sanatatii CSEKE Attila, Executivul a aprobat Hotararea de Guvern pentru achizitionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizatie interguvernamentala internationala constituita de Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Bugetul alocat pentru achizitia dozelor de vaccin a fost de 81 732,50 US.