Urechiuse in suferinta

    Foto: Shutterstock

    Otita este una dintre cele mai des intalnite boli ce apar in perioada copilariei. Statistic, s-a demonstrat ca unul din sase copii cu varsta de pana la un an face cel putin un episod de otita. In practica medicala sunt intalnite doua tipuri de otita: otita medie si otita externa.

    Otita medie afecteaza urechea medie si este o complicatie a rinitei si rinofaringitei acute. Otita externa este reprezentata de inflamarea conductului auditiv extern si este favorizata de umiditate. Singurul in masura sa puna un diagnostic corect este medicul ORL-ist, tot el fiind cel care iti va prescrie cel mai bun tratament, de obicei antibiotic. Otita este mai frecventa la baieti decat la fete. Secretiile naturale formate in spatiul din spatele timpanului sunt eliminate printr-un traseu intern numit trompa lui Eustachio.

    La copii, aceasta nu functioneaza foarte bine nefiind complet maturizat, iar secretiile nu sunt eliminate in totalitate. Din aceasta cauza exista riscul acumularii de lichid in spatele timpanului. Bacteriile existente uneori in caile nazale se multiplica usor in acest lichid provocand infectia. Adesea, dupa un guturai, nasul se infunda si de aceea otita medie apare in timpul sau dupa acesta. Unii factori cresc riscul otitei medii la copii. Aceasta apare mai frecvent la copiii care cresc in colectivitate (cresa, gradinita), la copiii care sunt expusi la fumatul pasiv sau in cazul copiilor care sufera frecvent de afectiuni respiratorii. Ca simptome, copilul acuza de regula dureri de ureche si uneori face febra. in astfel de cazuri nu trebuie sa apelezi la leacuri babesti, sa pui ceva in urechea copilului sau sa incerci sa o cureti „mai bine”.

    Cel mai indicat este sa vorbesti cu medicul pentru a evita complicatiile. Otita medie poate duce la meningita sau contaminarea bacteriana a sangelui. De obicei, medicul prescrie un tratament cu antibiotice pentru o perioada de trei pana la sapte zile. Chiar daca simptomele se amelioreaza sau dispar foarte repede, tratamentul trebuie finalizat pentru ca in caz contrar exista riscul ca boala sa reapara. Pana la atenuarea simptomelor care uneori pot fi mai neplacute pentru copil va trebui ca pentru calmarea durerilor sau febrei sa ii administrezi micutului paracetamol. La terminarea tratamentului cu antibiotice, copilul trebuie tinut sub observatie pentru a te asigura ca infectia a fost eliminata complet.

    De multe ori, otita reapare sau infectia persista, iar lichidul din urechea medie este in continuare prezent, ceea ce poate avea ca rezultat scaderea auzului. in functie de situatie, medicul poate decide prelungirea intervalului de administrare a antibioticului, in doze mai mici, sau o interventie chirurgicala ce presupune introducerea prin timpan a unui mic tub de plastic cu scopul de a drena urechea medie prin exterior. Tubul este folosit pana cand sistemul de drenaj natural al urechii se maturizeaza. in privinta otitei externe, unele persoane, intre care si copiii care sufera de alergii, eczeme sau dermatita seboreica, pot fi predispuse la aparitia otitei externe. Este vorba de o infectie a conductului auditiv extern cauzata de un stafilococ. Infectia cu o ciuperca (infectie micotica) este posibila, dar survine mult mai rar.

    Otita poate fi si rezultatul unui traumatism extern, de exemplu curatarea excesiva sau agresiva a conductului auditiv extern. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de analgezice, adica paracetamol sau aspirina pentru diminuarea durerii, antibiotice local sau corticosteroizi (cortizon). Daca inflamatia este grava, antibioticele se pot administra pe cale orala.

    Sfat: in cazul unui nou-nascut, ceara (cerumenul) se elimina singura din urechi. Asadar, tu trebuie sa igienizezi cu foarte multa blandete partea exterioara a urechilor. Acest lucru se face de regula cu o panza de bumbac inmuiata in apa calduta. Nu uita partea din spatele urechii, unde, din pricina transpiratiei, se aduna mizerie. Tamponul nu trebuie folosit pentru ambele urechi deoarece daca exista o infectie la una dintre urechi exista riscul sa se transmita si la cealalalta. Cerumenul nu trebuie eliminat deoarece este benefic in buna functionare a urechii. El protejeaza canalul auditiv de umiditate si murdarie deoarece este antibacterian si antifungic. Daca bebelusul tau are tendinta de a acumula mai multa ceara in ureche, exista riscul aparitiei asa-ziselor „dopuri de ceara“. Cresterea cantitatii de ceara nu provoaca febra, stare de somnolenta sau anxietate. Asadar, atunci cand apar astfel de simptome, insotite de alte semne (se freaca la ureche, trage de ea, plange, este irascibil) inseamna ca bebelusul are o infectie la nivelul canalului auditiv.

    Atentie: Folosirea incorecta a betisoarelor de urechi poate provoca anumite neplaceri: durere, diminuarea auzului, ameteli, chiar micoze sau eczeme. in farmacii se gasesc betisoare de urechi cu opritori, special concepute pentru ingrijirea urechilor micutilor.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here