Tulburarile gastro-intestinale

    Modificarile hormonale si de statica abdomino-pelviana din sarcina sunt implicate in aparitia unor disfunctii gastro-intestinale tranzitorii, dar si in exacerbarea unor boli care existau deja inainte de sarcina.

    Greata si varsaturile sunt primele neplaceri cu care se confrunta majoritatea gravidelor, des intalnite in primul trimestru de sarcina, dupa care frecventa si severitatea lor scad, rar evoluand grav. Acestea sunt produse de modificarile hormonale aferente si se trateaza prin hidratare adecvata. Metoclopramidul este indicat de cele mai multe ori, pentru ca se pare ca nu are efect teratogenic, adica nu produce malformatii fatului.

    Refluxul gastroesofagian este o alta problema, frecventa acestuia crescand odata cu evolutia sarcinii. De obicei, nu necesita un tratament special, fiind valabile regulile dietetice – mese dese si portii mici – si fiind administrate medicamente antiacide si protectoare gastrice. Constipatia si hemoroizii, patologie frecvent prezenta in sarcina, nu afecteaza fatul, iar de cele mai multe ori aceste probleme dispar dupa nastere. Totusi, femeia ramane uneori cu tulburari de tranzit. Daca incetinirea tranzitului nu se rezolva prin dieta, apar si manifestari neplacute precum balonarea, fiind indicate atunci supozitoarele cu glicerina sau diferitele laxative, cel mai recomandate fiind cele naturale, cum este compotul de prune. Pentru o digestie cat mai buna, se recomanda consumul de fructe, lapte si iaurt.

    Bolile digestive trebuie atent monitorizate

    Uterul, fiind un organ pelvian care, prin crestere, devine organ abdominal, face ca o mare varietate de neplaceri de natura gastrointestinala sa se declanseze, iar cele deja existente sa se intensifice ca manifestare. Un exemplu este ulcerul gastric, afectiune care nu apare frecvent in sarcina, dar, deoarece se manifesta frecvent prin greturi, varsaturi, dureri abdominale dificil de interpretat in contextul refluxului, trebuie identificat corect si atent monitorizat. Litiaza biliara apare frecvent in sarcina din cauza modificarilor de miscare a peretilor vezicii biliare si a celor care apar in compozitia bilei. Diagnosticul se pune usor prin ecografie, complicatiile sunt rare la gravida, iar daca apar dureri ce se stabileste ca sunt determinate de pietrele la fiere, tratamentul chirurgical se poate amana pana dupa nastere. Diareea acuta, la randul ei, nu este frecventa in sarcina, dar, avand implicatii majore asupra fatului, trebuie mentionate cateva idei referitoare la aceasta.

    Trebuie exclusa o cauza infectioasa, prin examenul coproparazitologic, coprocultura si testele fecale pentru virusi.

    Complicatiile determinate sunt deshidratarea mamei, avortul spontan, nasterea prematura, infectarea placentei.


    INTREBAREA LUNII

    Prezenta unei hepatite virale poate constitui un impediment pentru sarcina?

    Hepatita A nu altereaza cursul normal al sarcinii. Daca gravida nu a facut hepatita A pana la momentul conceptiei, se va vaccina numai daca are contact cu o persoana bolnava. Hepatita B nu altereaza nici ea cursul obisnuit al sarcinii, dar se recomanda vaccinarea, deoarece se pune problema transmiterii bolii la copil. Hepatita acuta cu virusul C nu afecteaza sarcina, iar transmiterea la fat este rara.


    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here