Travaliul si nasterea

    Cand travaliul incepe, esti aproape de intalnirea cu bebe; trebuie sa te pregatesti!

    Cum incepe travaliul? • Sangerare mica. • Ruperea membranelor (sau nu). • Contractii regulate care produc modifica ri de col (dilatatie). • Contractii rare, scurte, neregulate – la debut. • Cu cat intervalul dintre contractii se scurteaza, cu atat creste durata lor. • Cand colul este dilatat complet, fatul este gata sa se nasca.

    Nasterea Contractiile sunt neregulate, incep si se opresc, uneori sunt mai puternice si mai lungi, alteori medii. Aceasta faza prodromala poate dura cateva ore (4-6).
    Faza latenta – colul progreseaza, se dilata, fatul se orienteaza in pelvis.
    Travaliul activ – contractile puternice si ritmice ajuta colul sa se relaxeze si sa se dilate, dar si fatul sa se roteasca intr-o pozitie buna pentru nastere.

    Tranzitia – colul este complet dilatat, apar contractii expulzive; craniul fetal este angajat, coborat, devine vizibil, se roteste si bebelu- sul se naste. Pentru unele femei, in aceasta perioada contractiile sunt deosebit de puternice si intense. Fii pregatita sa urmezi ceea ce-ti spune moasa, sa iti controlezi respiratia si efortul in timpul contractiei, apoi sa te relaxezi cand nu mai percepi durerea. Schimbarea pozitiei, miscarea, pozitia verticala, „statul pe vine“ sau pe mingea de travaliu pot usura procesul de coborare si rotatie a craniului fetal pe plan- seul pelvi-perineal, pentru a se naste.

    Nasterea (expulzia fatului): Caputul copilului coboara, se orienteaza catre dreapta sau stanga, pentru a lasa umerii sa se alinieze in diametrul antero-posterior, apoi, restul trupului fatului aluneca afara. Pozitia verticala in travaliu este o pozitie alternativa, definind orice pozitie prin care eviti sa stai intinsa pe pat si poate include miscarea. Nastere usoara!

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here