Tratamente pentru infertilitate

    foto: GULIVER

    Infertilitatea poate fi usor definita ca inabilitatea de a ramane insarcinata in ciuda existentei relatiilor sexuale regulate si neprotejate, mai mult de un an de zile. Pentru astfel de cupluri, a concepe un copil se transforma intr-o adevarata lupta.

    Adevarul este ca, intr-un cuplu fertil, femeia are doar 20% sanse de a ramane insarcinata, in fiecare luna. Si daca tot ne-am oprit la capitolul cifre, este important de mentionat faptul ca varful perioadei fertile se atinge in jurul varstei de 24 de ani, in cazul ambelor sexe. Dupa varsta de 25 de ani, sansele de conceptie incep sa scada, insa, orice este posibil, atata vreme cat iti doresti un copil.

    Iar daca te afli printre acelea care si-au pus propus sa ramana insarcinate si rezultatul intarzie sa apara, ar fi bine sa stii ca infertilitatea este o problema care poate aparea la ambele sexe.

    Infertilitatea feminina

    Desi s-au facut milioane de studii si cercetari, motivele care conduc la infertilitate nu sunt nici pana acum pe deplin intelese. Cu toate acestea, exista cateva cauze care ar putea explica faptul ca o femeie are probleme de fertilitate. Principala ar fi cea legata de ovulatie. Problemele ovulatorii isi fac aparitia atunci cand hormonii responsabili pentru anumite stagii ale ovulatiei (hormonul luteinizant si hormonul de stimulare foliculara) lipsesc sau nu se afla intr-o proportie echilibrata. O cantitate prea mare dintr-un hormon sau una prea mica din alt hormon poate afecta sansele de eliberare ale unui ovul. Aceasta inabilitate de eliberare a unui ovul sanatos in fiecare luna este intalnita la aproximativ o treime dintre femeile care se confrunta cu probleme de fertilitate.

    Alte cauze ale problemelor ovulatorii pot fi puse pe seama leziunilor de pe ovare sau, in cazuri extrem de rare, terminarea stocului de foliculi. Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care poate provoca infertilitatea. In astfel de cazuri, ovarele se umplu de chisturi ale foliculilor imaturi, ceea ce impiedica eliberarea unui ovul matur in fiecare luna. Fibromul uterin este o tumoare benigna care se instaleaza pe peretele uterului, o afectiune care poate aparea dupa varsta de 30 de ani si a carei prezenta se poate interpune implantarii embrionului, precum si parcurgerii drumului de la trompele uterine catre uter a ovulului fecundat. Endometrioza, sarcina ectopica sau menopauza prematura pot reprezenta, de asemenea, cauze ale infertilitatii feminine.

    Infertilitatea masculina

    Specialistii sunt de parere ca o treime dintre cazurile de infertilitate sunt >>> puse pe seama sistemului reproducator al barbatului, in special din cauza anomaliilor spermatozoizilor. Aceasta deoarece spermatozoizii au nevoie de aproximativ 7 saptamani pentru a se dezvolta si sunt foarte vulnerabili la influentele exterioare in timpul procesului de formare. Numarul normal de spermatozoizii este intre 35 si 200 de milioane pentru un mililitru de sperma. In momentul in care acestia se gasesc intr-un numar mai mic de 20 de milioane, deja apare o problema care se poate rezolva daca spermatozoizii sunt de calitate, ceea ce inseamna ca sunt mobili si activi. Atat calitatea, cat si cantitatea spermatozoizilor este pusa pe seama hormonilor, problemelor anatomice (insuficienta testiculara sau problemele de ejaculare) sau factorilor imunologici (existenta anticorpilor impotriva spermatozoizilor). Asadar, inainte de a lua decizia de a ramane insarcinata, roaga-ti partenerul sa mearga la medic pentru a-si face o spermograma si, astfel, pentru a afla daca are probleme de infertilitate.

    Cele mai bune tratamente

    De obicei, tratamentele impotriva infertilitatii sunt oferite acelor cupluri care isi doresc foarte mult un copil, insa nu-l pot avea pe cale naturala. Numai ca realitatea a demonstrat faptul ca aceste tratamente nu garanteaza succesul absolut.

    Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, tu si partenerul tau, dupa un an de incercari de a ramane insarcinata, este sa te programezi la un medic specialist. Acesta va va pune intrebari legate de istoricul vostru medical, de starea generala de sanatate si de modul de viata pe care l-ati dus inainte de a decide sa aveti un copil. El va va sfatui probabil sa slabiti (daca este cazul), sa renuntati la fumat, sa reduceti consumul de cafea si alcool, sa incercati sa eliminati stresul, sa faceti sport, sa urmati o dieta echilibrata si sanatoasa si sa renuntati la activitatile riscante sau periculoase.

    Tratamente de rutina pentru fertilitate

    Inainte de a apela la metodele de reproducere asistata, orice medic te va sfatui sa incerci cateva tratamente de rutina, in functie de problemele care iti sunt depistate.

    Poti apela la medicamente care contin clomifen, o substanta activa pentru stimularea ovariana, insa numai la prescriptia medicului. Administrate intr-un anumit moment al lunii, aceste medicamente, sub forma de pilule sau injectii, iti vor stimula ciclul menstrual. Succesul lor este foarte mare, insa principalul dezavantaj ar fi ca organismul tau va produce mai multe ovule pe luna, existand astfel riscul aparitiei unei sarcini multiple.

    Interventiile chirurgicale (laparoscopie combinata cu laser) pot fi efectuate atat pentru ovare, cat si pentru trompele uterine, in cazuri in care exista leziuni ale endometrului sau blocaje minore ale trompelor. Pentru alte cauze mai serioase poti apela la fimbrioplastie sau tuboplastie, doua proceduri chirurgicale menite sa repare leziunile trompelor uterine. In cazul in care sperma partenerului tau nu corespunde cerintelor, poti apela la un donator. In Romania, legea permite existenta unor baze de sperma ale unor donatori necunoscuti. In alte tari, se pot preleva si ovule ale unor donatoare necunoscute, lucru nepermis deocamdata la noi.

    Reproducerea asistata

    Atunci cand toate metodele descrise mai sus par ca nu aduc rezultatele scontate, ar fi cazul sa apelezi la reproducerea asistata. In astfel de cazuri, ai la indemana inseminarea artificiala, recomandata cuplurilor in care organismul femeii dezvolta anticorpi impotriva spermatozoizilor, acestia din urma fiind distrusi inainte de a ajunge la ovul pentru a-l fecunda, precum si in cazurile de impotenta sau pentru situatii de infertilitate inexplicabile. Procedura implica colectarea spermatozoizilor buni dupa ejaculare si implantarea lor in uter in timpul ovulatiei.

    Fertilizarea in vitro este o procedura de laborator ce presupune colectarea ovulelor mature si a spermatozoizilor buni, fecundarea lor in afara corpului femeii si implantarea embrionului in uter. Toate aceste proceduri se fac dupa o stimulare ovariana prealabila cu ajutorul medicamentelor, precum si o atenta selectare a spermatozoizilor de calitate.

    Acestea ar fi principalele metode de reproducere asistata care se pot face in Romania si care ofera o rata relativ mare de succes. Pana una alta, aprinde cateva lumanari parfumate, imbraca-te cu cea mai sexi camasa de noapte si asteapta-ti partenerul pentru a va bucura de cateva clipe romantice impreuna.


    SFAT SUPERBEBE

    »» Uneori, principalul vinovat pentru care aparitia unui bebelus pe lume intarzie sa apara este stresul. Presiunile la care esti supusa din partea familiei, a sotului sau a prietenilor iti pot crea o stare de disconfort psihic pe care va trebui sa inveti sa-l manageriezi. Inainte de a cheltui o avere pe investigatiile medicale, pe medicamente, pe interventii chirurgicale sau pe tehnici de reproducere asistata, incearca sa inlaturi stresul. A concepe un copil trebuie sa fie o activitate placuta si dorita de ambii parteneri.


    ATENTIE!

    »» In multe tari dezvoltate, inainte de implantarea embrionului in uter sau in interiorul trompelor uterine ca si metoda de reproducere asistata, se aplica diagnosticul genetic al embrionului (PGD). Aceasta metoda, indisponibila deocamdata in Romania, ajuta la depistarea si prevenirea multor malformatii congenitale ale fatului.


    „Inainte de a apela la metodele de reproducere asistata, orice medic te va sfatui sa incerci cateva tratamente de rutina, in functie de problemele care iti sunt depistate.“

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here