Transplantul de uter, prima procedura de acest fel din lume, va putea fi realizat peste doi ani, dand astfel o noua sansa de a deveni mame pentru zeci de mii de femei aflate la varsta fertila care au afectiuni ale uterului, s-au nascut fara uter sau le-a fost scos prin interventie chirurgicala din cauza unor afectiuni precum cancerul, potrivit oamenilor de stiinta britanici.
Cercetatorii au dovedit, pentru prima data, ca transplantul de uter se poate realiza cu succes daca se asigura o cantitate de sange suficienta astfel incat acest organ sa poata suporta dezvoltarea sarcinii. Noua tehnica a fost realizata pana acum pe iepuri, dar ar putea deveni aplicabila abia peste doi ani daca vor fi stranse fondurile necesare pentru dezvoltarea cercetarilor.
In prezent singurele variante posibile pentru ca o femeie care nu are uter sa devina mama sunt adoptiile sau apelarea la o mama surogat. Prin intermediul unui uter transplantat, femeia ar putea sa poarte propriul copil folosind sperma partenerului si propriul ovul sau unul primit prin donatie.
Cu toate acestea, specialistul care se ocupa de aceasta cercetare spune ca dezvoltarea ei este blocata deocamdata din lipsa finantarii care sa permita efectuarea unor studii suplimentare. Richard Smith, de la spitalul londonez Hammersmith, membru al echipei care lucreaza la acest proiect, a anuntat ca ultimele teste realizate pe animale au fost promitatoare, precizand ca a fost contactat de numeroase femei dornice sa faca un copil prin aceasta metoda. Concluziile acestei cercetari au fost prezentate la o conferinta din cadrul Societatii Americane de Medicina Reproductiva.
Femeile vor avea insa noul uter doar atat cat sa procreeze, acesta fiindu-le inlaturat dupa nastere, pentru a nu fi nevoite sa faca tratament intreaga viata, asa cum se intampla in cazul pacientilor carora li se transplanteaza organe.
O singura incercare de transplant de uter a mai avut loc, in Arabia Saudita, in 2000, insa nu s-a soldat cu succes.