Toti copiii se joaca!

    Ilustratie Cosmin Ardeleanu

    Principala activitate a copiilor este joaca. Tuturor le place sa se joace mai mult decat orice, iar cand fac acest lucru in compania adultilor totul pare minunat.

    Nu e nimic mai frumos decat sa-ti petreci cateva minute pe zi jucandu-te cu copilul tau. Astfel, ii poti observa imaginatia si il poti ajuta, implicandu-te in activitatea lui, sa comunice cat mai mult din ceea ce simte si ceea ce traieste. Doar prin intermediul jocului, cei mici invata sa socializeze, descopera lumea in care traiesc si afla cat mai multe informatii despre lucrurile care ii inconjoara. Specialistii americani au impartit jocurile pe mai multe categorii educationale, fiecare adaptandu-se nevoilor copilului mic. La categoria comunicare, iti vom propune si de aceasta data doua jocuri care il vor incanta, pur si simplu, pe micutul tau.

    „Sa incercam alimente noi“

    Aceasta activitate presupune aproximativ 30 de minute din timpul tau, iar ca materiale ajutatoare ai nevoie de alimente usor manevrabile de catre cel mic precum felii de dovlecel verde, felii de mar pe care sa presari scortisoara, o felie de paine cu unt de arahide, bucati de banana, felii de lamaie sau bucati de branza.

    Vorbeste-i despre gusturile diferite ale alimentelor (dulce, acru, sarat, piperat) si texturile lor (crocant, cremos, moale). Apoi gustati impreuna fiecare felie sau bucata de aliment pe care le-ati pus deoparte pentru acest joc. Indeamna-l pe cel mic sa-ti spuna ce aliment ii place si roaga-l sa-ti dea si tie sa gusti din ce mananca el.

    „Fereastra oportunitatilor“

    Pentru acest joc ai nevoie, in primul rand, de o buna vedere de la fereastra casei tale, un scaun confortabil si cinci, zece minute din timpul tau.

    Ia-ti copilul, asezati-va impreuna la geam si priviti lumea de afara.

    Vorbeste-i despre ce vezi tu si pune-l si pe el sa-ti povesteasca ce vede. Daca nu te deranjeaza sa cureti apoi geamul, pune-ti buzele in dreptul lui si respira pana se abureste. Apoi, deseneaza-i ceva pe geamul aburit sau scrie-i cateva hieroglife. Incurajeaza-l sa arunce o privire prin micutele urme lasate de degetele tale pe geamul aburit. Este un prilej bun de a invata cuvinte noi. Orice obiect sau fiinta vedeti pe fereastra, acestea trebuie descrise cu cat mai multe epitete: „uite acea masina mare, rosie si foarte rapida“ sau „priveste acel copil zambitor si fericit“.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here