Poate ca ti s-a intamplat de multe ori sa te gandesti ca timpul petrecut impreuna cu copilul tau nu este exploatat la maximum si traiesti cu senzatia ca putinele clipe pe care le aveti la dispozitie nu sunt consumate cu folos. Ai trecut si tu prin astfel de momente?
Toti parintii ajung la un moment dat sa isi puna fireasca intrebare daca nu cumva copiii lor pierd vremea in afara timpului petrecut la gradinita, in ciuda faptului ca exista numeroase parcuri sau tot mai multe locuri de joaca unde cei mici se pot distra de minune, ore in sir. Aceasta cu atat mai mult cu cat este posibil sa nu reusesti sa ii oferi copilului zilnic sansa de a se bucura de placerea de a merge in parc, fie din cauza ca serviciul te impiedica sa ajungi acasa mai devreme, fie din cauza ca pur si simplu se poate intampla uneori ca vremea sa va joace feste.
Nu da fuga la Mall, chiar daca pare mai simplu si incearca sa ii oferi copilului tau cateva zeci de minute de distractie educativa. Metoda poate fi cu atat mai inspirata cu cat este posibil sa faci parte din acea categorie de parinti care nu au in tolba cu inspiratie prea multe idei de jocuri, cantece si poezii pentru copiii lor. Dar in egala masura iti doresti sa fii cat mai mult timp prezent in viata copilului, fara a-l deranja si fara a-l face sa se simta stanjenit ca nu poate sta cu prietenii sai de-o schioapa.
Cel mai simplu in astfel de situatii este sa incerci sa folosesti gradinita ca „instrument“ de distractie. Mai exact, neaparat sub forma de joc, incearca sa te distrezi cu copilul tau folosindu- te de lucrurile pe care le invata el la gradinita. Repetand de fapt sau interpretand impreuna cu acesta fiecare informatie pe care a asimilat-o la orele petrecute impreuna cu colegii sai si, evident, cu educatoarea.
Nu este intotdeauna usor sa duci la bun sfarsit un astfel de proiect, dar daca te organizezi corespunzator, este posibil sa observi ca micutul tau se simte foarte bine si se distreaza de minune, iar tu vei avea satisfactia ca prichindelul a acumulat noi cunostinte sau macar le-a aprofundat pe cele invatate la gradinita. Pentru a reusi, ai nevoie si de sustinerea specialistilor de la gradinita.
Se presupune ca esti la curent cu activitatea zilnica a copilului tau si, chiar daca nu cunosti in amanunt lectiile care i se predau, poeziile sau povestile pe care iti doresti sa le repeti cu acesta, ai totusi in linii mari idee despre ce face el toata ziua. Trebuie sa stii ca ceea ce pare un joc nevinovat, la prima vedere, de fapt are un rol educativ extrem de important pentru copilul tau prin asigurarea continuitatii gradinita – acasa.
De multe ori se poate intampla ca micutul sa nu fie foarte comunicativ in relatia sa cu parintele cu privire la modul in care isi petrece cele cateva ore la gradinita.
Multi parinti se plang ca atunci cand isi intreaba copilul ce a facut la gradinita, acesta refuza sa dea prea multe detalii. Folosind cateva ore pe saptamana cu scopul jocului educativ, exista sansa de a obtine foarte multe progrese in educatia copilului si in acelasi timp si comunicarea dintre voi s-ar putea imbunatati semnificativ. Sunt foarte importante in acest sens comunicarea ta cu unitatea de invatamant, cunoasterea aptitudinilor copilului, varsta micutului si tipul de program in care este inscris la gradinita.
Nu uita insa niciodata ca toata strategia ta trebuie sa se bazeze pe joc. In primii ani de viata aceasta este singura metoda prin care copilul invata usor si accepta provocarile. Tinand cont de ariile de dezvoltare, anumite activitati ar trebui urmarite in mod constant prin joc pentru a activa anumite abilitati, cum ar fi abilitatea de a gandi si internaliza o experienta, de a comunica, de a socializa, de a cerceta, de a se responsabiliza atat fata de sine, cat si fata de ceilalti. Vei avea ceva de lucru cu copilul tau. Asta e clar. Si, pentru a obtine cele mai bune rezultate, va fi nevoie sa atingeti domenii ce abordeaza elemente privind dezvoltarea personala, sociala si emotionala, valori etice si morale, constientizarea propriului corp si a mediului inconjurator si raportul cu noi, cu ceilalti, cu mediul, siguranta, sanatate, igiena. In egala masura, jocul vostru va trebui sa abordeze si teme ce implica dezvoltarea creativitatii, gandirea matematica, cunoasterea mediului inconjurator sau stiinta, notiuni de limba si literatura.
Exista oare o reteta magica?
Pentru ca jocul educativ sa fie cat mai folositor, dar si placut, secretul reusitei consta in a fi cat mai disponibila pentru copilul tau, informata, consecventa dar, mai ales, sa stii sa fii deschisa pentru a te juca cat mai mult cu copilul. Exista o expresie care spune ca „Parintele este jucaria favorita a copiilor sai“.