Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat joi seara, în deschiderea Congresului de pediatrie, că în acest domeniu sunt câteva probleme care trebuie rezolvate, cum ar fi pregătirea medicilor pediatri, amintind că în facultate se alocă puţine ore strict pentru pediatrie.
Oficialul a precizat ca va incerca sa faca tot ce trebuie pentru pediatrie metionand ca pregatirea în rezidenţiat a medicilor pediatri ar trebui să aibă şi specialităţi precum cardiologie sau oncologie. Ministrul a semnalat lipsa medicilor din sistemul de santate aratand ca ar trebui să fie menţinuţi şi medicii în vârstă. In acest context, ministrul Sanatatii s-a referit şi la necesitatea medicinei şcolare, având în vedere că în perioada copilăriei există riscul îmbolnăvirilor, iar în plus medicii şcolari pot face educaţie pentru sănătate.
Prof. dr. Doina Pleşca, preşedintele Congresului National de Pediatrie 2011, a subliniat că este necesară supraspecializarea în pediatrie aşa cum este şi în cazul adulţilor pentru a creşte calitatea. Aceasta a adăugat că atât în medicina primară cât şi în cea din ambulator şi spital trebuie să fie o unitate conceptuală şi aceasta se poate face prin ghidurile terapeutice, care prevăd conduita terapeutică.
Temele principale abordate în cadrul evenimentului desfăşurat în perioada 28 septembrie – 1 octombrie la Rin Grand Hotel din Bucureşti vizează: Pneumologie şi Alergologie, Gastroenterologie şi Hepatologie, Cardiologie, Nefrologie, Neurologie şi Psihiatrie, Hematologie şi Oncologie, Neonatologie, Boli Infecţioase şi Vaccinologie, Urgenţe, Toxicologie, Diabet şi Boli de Nutriţie, Genetică şi Boli de Metabolism şi Reumatologie. ‘
Evenimentul ştiinţific este o iniţiativă a Clinicii de Pediatrie şi Neurologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Copii “V. Gomoiu”, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi a Primăriei Municipiului Bucureşti.