Ingrediente: Aluatul: • 300 g faina • 100 g unt • 3 linguri ulei de masline • 1 galbenus ± sare, piper
Umplutura: • 600 g pulpa de miel taiata in cubulete • 4 bucati fenicul • 2 oua • 50 ml vin alb • jumatate de lamaie • 1 catel de usturoi • 1 legatura patrunjel • 3 linguri ulei • 1 lingura seminte de susan • 3 linguri smantana • sare • piper
Se cerne faina intr-un castron apoi se adauga untul taiat in bucatele, uleiul, galbenusul, sarea, 3 linguri apa si se framanta din acestea un aluat potrivit. Se rumeneste in ulei de masline carnea de miel taiata in cubulete, adauga usturoiul, se sareaza, se pipareaza si se stinge0 cu vin. Lasa sa se inabuse cam 20 de minute, pune feniculul taiat in felii, apoi toarna 200 ml apa si mai tine la foc mic inca 20 de minute. Se bat ouale intr-un castron, adauga sucul de lamaie si patrunjelul tocat. Se condimenteaza cu sare si piper si se toarna acest sos peste amestecul cu carne. Din 2/3 de aluat intinde o foaie si tapeteaza o forma rotunda, apoi se inteapa din loc in loc. Se toarna peste aluat umplutura, apoi se toarna deasupra smantana, se presara semintele de susan, se acopera cu fasii din restul de aluat si se coace la foc potrivit, aproximativ 90 de minute.
- Feniculul este o planta perena, foarte asemanatore cu mararul (ca aspect). Inflorescentele mari, galbene, pot fi recoltate in luna iulie, inainte de a avea seminte. Uscate, apoi si maruntite, se folosesc la diferite amestecuri de condimente. Bulbul, frunzele si semintele sunt utilizate pe scara larga in bucataria traditionala a multor tari.
- In functie de portiunea taiata, carnea de miel are o densitate energetica destul de ridicata: 200 – 300 kcal/100 de grame. De asemenea, carnea de miel contine: mult potasiu; organele (in special ficatul), dar si carnea contin foarte mult fier care se absoarbe foarte usor; calciu intr-o cantitate mai mica; putina vitamina E si acid folic, insa in cantitati mai mici.