In incercarea de a-i creste si educa, adultii trebuie sa faca fata capriciilor copiilor lor, capricii si comportamente care uneori pot declansa furia suscitata de faptul ca vorbele nu mai au putere. Si aici intervine nedorita bataita.
Ai fost intelegatoare si ai incercat sa iti controlezi furia, dar copilul tau insista cu un comportament care devine insuportabil si ajungi sa ii dai chiar si o palma. In relatia dintre parinti si copii sau chiar dintre bunici si copii se intampla si aceste lucruri. Copiii nu trebuie niciodata loviti, nici pe manute si nici la fundulet. Educatia se face prin cuvinte, cu voce ferma, prin comportamente lineare care sa fie model pentru copil, cu tandrete si intr-un mediu familial linistit. Bataia este de fapt un mod de a-ti descarca propria agresivitate si propria frustrare de moment in fata capriciilor nejustificate ale copilului. De cele mai multe ori se produce spontan si determina un imediat sentiment de vinovatie, pe langa faptul ca este absolut inutila din punct de vedere educativ. Vorbim despre palma data copilu lui care nu vrea sa asculte, despre bataita „aplicata“ copilului care pare ca pune la incerca re parintele in momentele in care acesta este mai slab, obosit, nervos, stresat dupa o zi lunga de lucru si se vede pus in situatia de a face fata tuturor: vietii profesionale, problemelor familiale, indatoririlor de mama sau tata.
LOVITURILE – CAUZA SI EFECT
Bataia este vazuta ca un remediu cu efect imediat, dar care pune atat copilul, cat si parintele in situatia de a trai un act de violenta profund needucativ. Lovitura reprezinta de obicei pentru parinte cea mai scurta cale de a atinge un obiectiv important: propria liniste. Dar daca doresti sa ii dai copilului o alternativa de dezvoltare a personalitat ii sale, atunci nu iti ramane decat sa alegi calea cea mai lunga si cea mai grea: educatia bazata pe dialog. Trebuie sa incerci sa ii explici copilului ca in spatele dojanei primite exis ta un motiv logic si demonstrabil. Loviturile il umilesc pe copil si il pun intr-o situatie dureroasa pe care ii este dificil sa o intelea ga si sa si-o explice. Reprezinta falimentul parintelui in incercarea de educare. Lovitura poate fi doar o intamplare provocata de manie. Cand aceasta se produce, parintele tre buie sa incerce sa nu faca din asta o tragedie si sa evite sa se judece fara mila sau sa se considere calau al propriului copil. Se poate intampla sa iti pierzi rabdarea, insa acest lucru trebuie sa ramana un fapt exceptio nal. Bataia nu trebuie sa devina o metoda de rezolvare a conflictelor nici macar in momentele cele mai tensionate.
PARINTE FURIOS – COPIL FURIOS
Cand copilul te face sa te superi, este inutil sa iti ascunzi sau sa negi agresivitatea. Este mai bine sa o exprimi, filtrand-o cu grija. Micutul va invata astfel ca sentimentele negative ca furia sau ostilitatea nu distrug dragos tea, ba chiar fac parte din ea. Este bine, deci, sa inveti sa infrunti un moment de tensiune sau neintelegere, punand mereu in act, inainte de pierderea rabdarii, un rapid examen de constiinta. Intreaba-te daca ai fost suficient de clara in incercarea de a face copilul sa inteleaga ca poate sau nu poate sa faca ceva sau daca ai fost credibila in ochii lui cand ii cereai sa inceteze un anume comportament. Acest lucru iti va permite sa intrerupi cercul vicios, sa iti revii si sa eviti momentul in care iti vine sa ridici mana si sa il lovesti.
PEDEPSESTE FARA SA EXAGEREZI!
Daca actiunile copilului tau cer o interventie imediata sau o pedeapsa, este necesar sa intervii imediat ferm si autoritar, fara a sta la discutii si fara a-l face sa plateasca mai tarziu. Atat psihologii, cat si educatorii sunt de acord ca loviturile sunt inutile. De fapt, exista numeroase instrumente cu care poti sa faci copilul, chiar si pe cel mai mic, sa inceteze cu capriciile si sa te asculte. Dialogul, cuvin tele, micile trucuri care par ca functioneaza sunt unele dintre mijloacele pe care parintii le au la dispozitie pentru a-i face pe cei mici sa asculte. Lovitura poate sa intervina cand situatia degenereaza, ducand mama si tatal la exasperare. In cazul in care acest lucru se intampla, este important pentru propria liniste si pentru aceea a copilului sa te opresti si sa reflectezi, incercand totodata sa dai copilului senzatia de siguranta si de iubire. Copilul care a primit o palma se va simti respins in relatia cu parintele si, in acelasi timp, poate simti si un impuls incontrolabil de furie. Expertii in educatie spun ca, in aceste cazuri, este utila restabilirea imediata a unui contact fizic (o imbratisare, o mangaiere, un sarut) cu copilul lovit, contact care implica o constientizare din partea mamei sau tatalui a evenimentului produs si o explicatie pentru copil. Ceea ce conteaza este ca micutul sa intelega ca parintele a gresit, dar in acelasi timp ca reactia a fost provocata de comportamentul sau gresit. Este dificil sa nu provoci sentimente de vinovatie la copil, dar acesta este lucrul pe care trebuie sa incerci sa-l faci, in tentativa de a nu dramatiza evenimentul. In locul bataitei, poti sa folosesti una dintre pedepsele cele mai simple: trimiti copilul intr-o alta camera si il lasi acolo singur. Izolarea de ceilalti il va face sa reflecteze asupra faptelor sale si il va face sa inteleaga ca data viitoare va trebui sa se comporte diferit. Atentie insa: pentru ca pedeapsa sa fie eficace, nu trebuie sa dureze prea mult, altfel risti sa obtii efectul opus.
NU-L COMPARA!
Este foarte important sa eviti, in relatia cu copilul tau, fraze de ti pul: „esti un adevarat dezastru!“ sau „priveste la ceilalti copii ce destepti sunt!“. Aceste fraze risca sa il raneasca pe copil, intrucat acesta nu are personalitatea cristalizata. Formula castigatoare, chiar si in aceste momente de tensiune majora, ramane intotdeauna dialogul. Un dialog posibil, ba chiar indispensabil, care trebuie sa devina strategia principala mai ales atunci cand o palma pare a fi solutia cea mai la indemana.
RELAXARE PENTRU ARMONIE
Sunt multi parintii care se considera parinti rai pentru ca ii deleaga pe altii sa le educe propriul copil (celalalt parinte, bunicii, un baby-sitter). In realitate, capacitatea de a rezerva putin timp pentru tine insuti este un semnal ca a fost atins un grad de liniste interioara, care inevitabil va aduce contributia sa pozitiva la raportul intre mama, tata si copil. Acest lucru nu inseamna ca este bine sa iti abandonezi copilul, dar este bine sa iti rezervi un moment si pentru tine (seara, inainte de a merge la culcare, un sfarsit de saptamana sau chiar o dimineata de du minica la cafea). Uneori, acest lucru te poate detensiona si te poate ajuta sa eviti reactiile violente in momentele in care cel mic iti pune rabdarea la incercare.
SFAT SUPERBEBE
Fii consecventa atunci cand ii pro miti sau ii in terzici ceva. Nu reactiona violent, ci doar spune-i clar si raspicat ce vrei de la el. Nu folosi televizorul ca pedeapsa sau recompen sa. Acest lucru ii va atribui o valoare morala pe care nu o are. Interzicerea va face programele televizate sa fie mai dorite. Obiectivul educatiei trebuie sa fie acela de a invata copilul ca folosirea televizorului este o alegere libera si voluntara, evitand sa fie traita ca unica alternativa.