Sindromul Reye

    Foto: Guliver

    Sindromul Reye este o afectiune destul de rar intalnita in randul celor mici, insa suficient de periculoasa incat sa ridice multe semne de intrebare mamicilor. Este o boala ale carei cauze nu se cunosc cu exactitate.

    Sindromul Reye este o afectiune rara, care poate aparea pana la varsta de 16 ani, o boala pe care copiii o pot face in perioada de recuperare dupa o infectie virala cum ar fi gripa, raceala sau varicela. Desi cauzele exacte ale acestui sindrom nu au fost pe deplin stabilite, studiile au aratat ca incidenta este mai mare la copiii carora le-a fost administrata aspirina sau alte medicamente care contin acid acetilsalicilic.

    Specialistii au demonstrat ca cei mai vizati sunt copiii caucazieni, acestia avand un sistem imunitar mai slab decat cel al copiilor de culoare, iar sezonul prielnic acestei afectiuni este cel al racelilor, respectiv lunile ianu arie, februarie, martie ale anului. Sindromul Reye poate aparea in timpul unei infectii virale, dar mai ales la interval de doua saptamani dupa primele manifesta ri ale acesteia. Simptomatic, aceasta afectiune se manifesta prin: stare de slabiciune, letargie, dificultate in respiratie, ameteala, hiperactivitate, agitatie, crize de apoplexie, diaree si cateodata voma.

    In cazul in care copilul tau manifesta aceste simptome in timpul unei infectii virale sau la scurt timp de la vindecarea acesteia, cere de urgenta sfatul medicului. Depistat la timp, acest sindrom se poate trata printr-o buna odih na, o hidratare corespunzatoare si medicamente, in functie de gravitatea lui. Retine insa ca tratamentul cel mai bun este preventia. Nu-i da copilului niciodata aspirina pentru nicio afectiune ce se manifesta prin febra.


    INFO COMPLEMENTARA

    Din 1986, producatorilor de aspirina li s-a cerut sa includa in instructiunile de utilizare si un avertisment, pentru a nu se administra medicamentul copiilor cu varicela sau simptome de gripa. Dar din moment ce nu poti sti care este cauza simptomelor copilului, cel mai bine e sa nu-i administrezi niciodata acest medicament daca medicul pediatru nu-l prescrie.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here