Shaorma, sau shwarma, shawerma, shoarma, provine de la cuvantul turcesc çevirme, insemnand „care se roteste“ si reprezinta un sandwich realizat din carne de vita, pui sau miel. Shaorma este cel mai des servita ca un produs de fast-food, intr-un sandwich facut din lipie impreuna cu legume si dressinguri. Legumele cele mai utilizate sunt castravetii, ceapa, rosiile, varza, patrunjelul sau muraturile. Dressingurile cele mai obisnuite sunt tahini si hummus.
1) Intr-un bol, se prepara marinata pentru carne; se pun 3 catei de usturoi pisati, zeama de lamaie, uleiul si pieptul de pui. Carnea se lasa la marinat peste noapte.
2) A doua zi, se curata cartofii, se taie „pai“ si se prajesc in ulei. Intre timp, pieptul de pui se pune pe gratarul bine incins la fript sau intr-o tigaie unsa cu putin ulei, la prajit.
3) Urmatorul pas este prepararea sosului: se amesteca, intr-un castron, sase linguri de maioneza cu 2-3 linguri de smantana sau iaurt, 2-3 catei de usturoi pisati si putina sare (daca este nevoie).
4) Se taie castraveciorii murati si gogosarul in feliute subtiri.
5) Dupa ce pieptul de pui s-a rumenit, se scoate din tigaie, se lasa cinci minute sa se raceasca, iar apoi se taie in feliute subtiri.
6) Intr-o tigaie bine incinsa, se pune paine libaneza sa se incalzeasca timp de un minut. Apoi se scoate din tigaie, se unge cu doua linguri de sos, se umple cu bucatele cat mai multe de carne de pui, cartofi prajiti, castraveti si gogosari murati, ketchup, sare si piper.
7) Se ruleaza asemenea unei clatite si se serveste calda. Pofta buna!
TRUCURI
Pentru o maioneza reusita din prima, ouale si untdelemnul trebuie sa aiba aceeasi temperatura. Sarea, piperul si otetul trebuiesc puse de la inceput, si nu incorporate ulterior. Iar pentru ca maioneza sa fie si mai spumoasa, inainte de final, adauga o lingura de apa rece. Si pentru un gust mai placut, in loc de otet, poti folosi zeama de lamaie.