„Vom face ierarhizarea maternitatilor private, similar cu cele de la stat. Ele (n.r. – maternitatile) sunt o alternativa importanta dar trebuie sa se ridice la un anumit standard”, a declarat, miercuri, dr. Cristian Anton Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Oficialul a explicat ca alegerea unei maternitati nu presupune doar locatia sau conditiile hoteliere, ci informatii despre specialistii care desfasoara actul medical, calitatea si siguranta serviciilor oferite.
Daca maternitatile private conduc la capitolul conditii oferite si personal medical, cand vine vorba de probleme medicale grave, tot spitalele publice sunt recomandate de medici. Maternitatile private ofera conditii foarte bune pentru o nastere normala, fie ea naturala sau cezariana, dar pentru eventualele complicatii, cele mai competente raman tot maternitatile de stat.
„Va trebui sa punem la punct legislatia pentru ca este bine sa se stie ca o maternitate privata de gradul 3 poate sa acorde ingrijiri ca si Maternitatea Polizu. Nu te duci doar sa nasti in conditii de lux si sa donezi coplata”, a precizat secretarul de stat subliniind ca la alegerea unei maternitati trebuie luata in calcul siguranta actului medical, mai ales in conditii de terapie intensiva.
De altfel, clinicile sunt obligate sa transfere cazurile grave catre spitalele cu cea mai inalta competenta in domeniu (de nivel 3), care sunt de stat. Potrivit reglementarilor in vigoare maternitatile din Romania sunt incadrate pe 3 nivele de competenta dupa cum urmeaza: nivelul 1, care acorda ingrijiri medicale mamei si copilului, pentru cazuri medicale necomplicate; nivelul 2, unitati care acorda ingrijiri in cazuri la risc; nivelul 3, care acorda ingrjiri in cazuri complicate, care necesita ingrijiri speciale.
Dr. Adrian Craciun, seful sectiei de neonatologie din Spitalul Cantacuzino a precizat ca un nou nascut cu probleme de sanatate si care necesita ingrijiri de terapie are nevoie de asistenta medicala specifica unei maternitati de nivelul 3, ceea ce inseamna costuri de circa 1000 de euro pe zi. Un prematur, adica un copil nascut la mai putin de 32 de saptamani poate avea nevoie de spitalizare pana la 80-90 de zile in sectie de terapie intensiva.
„Nu cunosc sa existe niciun contract sau acord intre maternitatile private si cele de stat pentru situatia in care se intampla ceva. Daca apar complicatii, cei de la privat trimit la spitalele de stat”, a mai spus dr. Craciun. ”
Maternitatile de stat sunt catalogate ca cele mai competente din punct de vedere medical, insa cand vine vorba de conditiile oferite, lucrurile nu mai corespund. Uneori gravidele aleg confortul unei rezerve de lux desi medicii le expun toate riscurile ce pot aparea in cazul in care sarcina este considerata la risc si apar complicatii la nastere.