In majoritatea cazurilor, venirea pe lume a unui bebelus ii face pe oameni sa se simta obligati sa ofere cate un cadou noului sosit pe lume. Problema este ca, in cele mai multe dintre cazuri, cadourile sunt inutile.
Nu te lasa coplesita de zicala „calul de dar nu se cauta la dinti“, cand o armata de prieteni, veri, matusi, mame sau soacre se simt datori sa iti ofere tot felul de lucrusoare catalogate drept „dragalase“ si „gingase“, de bunici inlacrimate si induiosate de milimetricele costumase pline de panglici si floricele ce ar trebui sa alcatuiasca garderoba mostenitorului. Fii barbata si analizeaza critic fiecare cadou primit, pentru ca in cazul de fata beneficiarul este extrem de sensibil si unele lucruri i-ar putea crea disconfort, dezechilibra starea de sanatate sau chiar i-ar putea periclita viata. In linii mari, situatia nu este foarte complicata, desi la prima vedere, si mai ales in primele saptamani de viata a copilului tau, cand nu stii exact pe ce sa pui mana mai intai, ti se pare ca ai avea nevoie de toate lucrurile de pe pamant.
Va trebui sa analizezi cat mai corect necesarul copilului tau, pentru ca se poate intampla ca in camera lui sa aglomerezi o multime de lucruri de care el nu are nevoie sau sa continui pur si simplu sa achizitionezi produse incomode.
Vei vedea ca exista riscul sa irosesti bani pe lucruri dintre cele mai nefolositoare.
Mai simplu va fi, pentru a elimina un astfel de risc, sa evaluezi necesarul pe capitole.
Asadar, ce nevoi are un bebelus? In primul rand, trebuie sa manance. Daca il alaptezi, lucrurile sunt mai simple, pentru ca scapi momentan de problema biberoanelor, a sterilizatoarelor si a laptelui praf.
Lucrurile trebuie sa fie cat mai simple
Va trebui sa fii foarte atenta la tampoanele si cremele de protectie pentru sani pe care le folosesti si socoteste rapid daca este neaparat necesar sa cheltui bani pentru sutiene pentru alaptat. S-ar putea sa descoperi ca nu sunt utile si ca ajung sa fie folosite pur si simplu ca orice sutien, daca hranirea micutului nu te pune in situatia de a-l alapta in alta parte decat acasa. Daca bebelusul este hranit cu formule de lapte, lucrurile se pot complica. De aceea, este indicat sa nu dai buzna in farmacie pentru a-ti procura zeci de biberoane si tetine, fiindca se intampla adesea micutul sa aiba gusturi diferite, chiar de la o perioada la alta a vietii lui si sa respinga anumite tipuri de biberoane sau tetine. Pentru aceasta incearca aceste produse progresiv. Sterilizatoarele pot fi utile, dar nu sunt absolut necesare. La fel si solutiile de sterilizare, care adesea sunt evitate de medici din cauza formulelor de sterilizare pe care specialistii nu le considera intotdeauna sigure pentru copil. Trei patru biberoane si tot atatea tetine sunt suficiente, cu atat mai mult cu cat periodic acestea trebuie schimbate, pentru ca se deterioreaza.
In privinta hainelor, situatia este similara. Nu cumpara saci de haine si nici nu lasa ca apartamentul tau sa se transforme intr-un talcioc. Copilul creste foarte repede si are nevoie de confort. Din acest motiv, evita trusourile complicate cu panglici, sclipici si tot felul de gulerase, pentru ca sunt incomode pentru copil, greu de imbracat, dar si periculoase. Mai ales in primele luni, sunt recomandate body-urile, deoarece ii imbraca bine corpul si sunt comode. Bluzele sau pantalonii cu elastic, funde sau, mai grav, cu ace de siguranta sau brose nu au ce cauta in garderoba bebelusului.
Verifica valabilitatea produselor!
De asemenea, camera copilului trebuie sa fie cat mai aerisita. Nici copilul, nici tu nu aveti nevoie de multe piese de mobilier. Patul, un dulap, o masa de infasat si o canapea pe care sa poti sa iti alaptezi copilul sau sa te odihnesti langa el in momentele cand este mai agitat sunt suficiente. Bebelusul nu are nevoie de decoratiuni speciale, prea multe lumini, jucarii si decoruri complexe. Gandeste-te mai ales la faptul ca bebelusul incepe in cateva luni sa se miste si fiecare obiect va fi tras de el sau bagat in gura. Elimina, asadar, jucariile mici, din plus sau pernele din patul copilului.
O alta problema este cea a cosmeticelor pentru copii. Din nou, te poti trezi ca ai un dulap plin de creme, talc, solutii sau balsamuri de bebelus. Si in acest caz va trebui sa fii foarte atenta, pentru ca, in primul rand, trebuie sa tii cont ca termenul de garantie nu trebuie depasit in utilizarea lor si nu trebuie sa folosesti prea multe branduri in acelasi timp.
Alege o gama cu cateva produse, insemnand un ulei de corp, o crema anti-iritanta si un sampon sau gel de dus si, daca pielea copilului nu se irita in niciun fel, pastreaza acest sistem de tratare neschimbat. Nu stresa copilul cu prea multe produse, fiindca risti sa ii provoci afectiuni ale pielii. Un exemplu este arhicunoscuta pudra de talc, care, desi pe vremuri era recomandata cu sfintenie de medici, acum este un produs considerat contraindicat pentru copil. Nu in ultimul rand, ia in calcul si transportul copilului. Ideale sunt carucioarele trei in unul, cu landou si cos de masina, dar cel mai important este ca orice carucior sa fie cat mai usor de manevrat si de depozitat si sa ii permita copilului o pozitie cat mai corecta si odihnitoare in timpul in care se efectueaza transportul.
SFAT SUPERBEBE
Pentru a nu risca sa descoperi ca peste trei sferturi din lucrurile bebelusului tau sunt inutile, este mai bine sa iti intocmesti o lista. Pentru a o realiza cat mai corect, ar fi recomandat sa te consulti si cu cateva prietene, dar mai ales cu medicul pediatru care se ocupa de copilul tau. Tine cont de faptul ca micutul tau creste foarte repede si pentru acesta nu are nevoie decat de strictul necesar, deoarece nevoile lui se schimba de la o zi la alta.
ATENTIE
Este posibil sa te simti stanjenita, dar, daca vezi ca situatia scapa de sub control si primesti de la toti cunoscutii tone de lucruri inutile, roaga-i sa se opreasca. Fiind vorba de un copil mic, este mai indicat sa te intrebe inainte ce ai nevoie decat sa te incurce.