Rolul hormonilor pentru reproducere!

    Fertilitatea umana este ceva surprinzator, uluitor si incredibil de complex. Si totul incepe cu hormonii cu rol de reproducere care se afla intr-un permanent flux si reflux in timpul unui ciclu. De la creier si pana la corpul luteal, in fiecare luna, se pune in scena o adevarata drama interactiva intre hormoni, al carei punct culminant se poate traduce astfel: Fertilitatea. Reproducerea umana. Conceperea unui copil.

    Pentru a intelege mai bine fertilitatea si pentru a afla cat mai multe lucruri despre mecanismele care stau in spatele unui ciclu menstrual, iti propunem sa aruncam o privire asupra hormonilor cu rol de reporducere eliberati de corpul fiecarei femei si sa vedem de ce sunt ei in stare.

    [HP] Totul se face „cu cap” [/HP]

    Trebuie mentionat faptul ca principalele trei organe care joaca cel mai important rol asupra reproducerii umane sunt hipotalamusul, hipofiza si ovarele.

    Hipotalamusul este un sistem neuro-endocrin, activ in numeroase procese. In primul rand, acesta dirijeaza multe actiuni lente, de durata, cum ar fi cresterea, prin controlul pe care il exercita asupra hipofizei, principalul centru de producere al hormonilor. In al doilea rand, hipotalamusul activeaza sistemul nervos autonom, care supravegheaza unele functii pe care nu le putem controla precum contractia muschilor din stomac, vezica si caile respiratorii, secretia de saliva si de lacrimi. Hipotalamusul reprezinta sursa emotiilor noastre si a nevoilor fundamentale de foame, sete si sex.

    Foarte important este faptul ca, printr-o secretie pulsatorie, controleaza activitatea hipofizei si prin aceasta ciclul ovarian, ciclu care are ca punct culminant ovulatia.

    Un ciclu menstrual normal ar fi imposibil fara semnale din parte hormonilor steroizi ovarieni precum si fara implicarea centrilor cerebrali.

    Ovarele influenteaza, de asemenea, printr-un mecanism de feed-back negativ, secretia pulsatorie a hipotalamusului si hipofizei. Acest lucru se traduce prin faptul ca hormonii secretati de hipotalamus si „prelucrati” de hipofiza, ajung prin sange la ovare, iar acestea secreta estrogen si progesteron care se intorc din nou la creier. Acesta, in functie de nevoile organismului, limiteaza sau extinde mai departe productia de hormoni.

    Ovarele functioneaza ca organe centrale in reglarea ciclului menstrual si pentru indeplinirea conditiilor ovulatiei.

    [HP] Tipuri de hormoni [/HP]

    Mai multe organe si tesuturi iau parte activ sau pasiv la schimburile hormonale ciclice, cele mai notabile fiind la nivelul endometrului, colului uterin, vaginului, trompelor uterine si glandele mamare.

    Pricipalii producatori de hormoni sexuali sunt hipotalamusul, hipofiza si ovarele.

    Hipotalamusul produce hormonii GnRH1 si GnRH2 care ajung la hipofiza si declanseaza eliberarea hormonilor gonadotropi hipofizari.

    Hipofiza ocupa, in tipologia reproducerii, al doilea loc ca importanta, dupa hipotalamus. Este situata la baza creierului si secreta urmatorii hormoni mai importanti pentru activitatea genitala: hormonii gonadotropi hipofizari (FSH – hormonul de stimulare foliculara si LH – hormonul lutein) si prolactina.

    Prolactina declanseaza si intretine lactatia, in timp ce FSH stimuleaza dezvoltarea foliculului si creste productia de estrogen. Hormonul LH induce sinteza de androgeni si estrogeni determinand maturarea ovocitelor si, implicit, ovulatia.

    Hormonii gonadotropi hipofizari joaca un rol extrem de important in reglarea ciclului menstrual.

    Un alt hormon eliberat de hipofiza este oxitocina, responsabila pentru stimularea contractiilor uterine si injectia laptelui matern.

    Ovarele secreta modulat, sub influenta stimulilor hipofizari, hormonii de tip estrogen si progesteron.

    Prima jumatate a ciclului menstrual (faza foliculara) este caracterizata printr-o secretie crescuta de FSH si de estrogen. Sub aceste influente hormonale se realizeaza ovulatia. Faza luteala, post-ovulatorie este caracterizata de secretia de progesteron, dar si de estrogeni, in cantitate mai mica.

    Estrogenul este hormonul responsabil cu pregatirea uterului pentru implantarea unei posibile sarcini. Cresterea temperaturii bazale coincide cu actiunea progesteronului asupra centrilor termoreglatori.

    In cazul in care fecundatia are loc, secretia de progesteron este continuata de catre corpul galben de sarcina. Daca fecundatia nu a avut loc, producerea de hormoni steroizi ajunge la punctul final spre sfarsitul celei de-a patra saptamani de ciclu. Aceasta intrerupere hormonala initiaza modificari metabolice determinand menstruatia.

    Uterul, colul uterin, vaginul si trompele falopiene reactioneaza la modificarile hormonale de-a lungul unui ciclu pentru favorizarea conceptiei, a fecundatiei si a implantarii embrionului.

    De asemenea, glandele mamare sunt sensibile la evenimentele ciclice ale functiilor ovariene. In perioada premenstruala apare o tensiune mamara, faza preovulatorie este inactiva pentru san, in schimb, dupa ovulatie, sanii incep sa se mareasca pana la menstruatie.

    Modificarile hormonale din timpul ciclului menstrual sunt asociate si cu modificarile confortului fizic si emotional. Gustul, mirosul, auzul, simtul tactil si vizual, sufera modificari semnificative in timpul unui ciclu menstrual.

    Prima faza a ciclului, in special faza premenstruala, este asociata cu predispozitie la depresie, iritabilitate si reducerea capacitatii de concentrare, balonare, cefalee sau oboseala. Dupa prima zi de menstruatie, toate aceste starii de disconfort fizic si psihic incep sa se amelioreze.

     

    [SFAT]
    Ovarele indeplinesc doua functii: secretarea estogenului si progesteronului si producerea ovulului matur. La nastere, ovarele contin aproape 400.000 de ovule un numar mult mai mare decat va avea nevoie o femeie, din moment ce numarul de cicluri menstruale este de aproximativ 500. Dupa ce ajunge la maturitate un singur ovul coboara pe tubul falopian, o calatorie de 3 sau 4 zile aceasta fiind perioada de fertilitate maxima a unei femei si in care o sarcina poate aparea. Ovulele care nu sunt fecundate sunt eliminate in perioada de menstruatie. In timp ce o femeie nu produce decat un ovul pe luna, un barbat elimina in timpul unei ejaculari circa 350 de milioane de spermatozoizi. De asemenea, in timp ce, in mod obisnuit, femeia este fertila doar in timpul ovulatiei, barbatul este fertil toata viata, incepand cu pubertatea. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here