Riscurile radiațiilor solare: ce se poate întâmpla pe termen lung din cauza arsurilor?

Foto: Pexels

Arsurile solare sunt probabil una dintre cele mai comune problemele pe care le întâlnim pe parcursul verii. Fie că suntem la mare și nu ne protejăm corespunzător sau pur și simplu „ne prinde soarele” pe stradă, medicii atenționează că neîngrijirea sau numărul ridicat de arsuri poate dăuna sănătății noastre pe termen lung.

Cele mai recente statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru România cu privire la incidența cazurilor de cancer în anul 2020 nu arată deloc promițător. Dintr-o mulțime de variații ale acestei boli există una care se află în legătură cu sănătatea pielii: melanomul.

Medicii recomandă pacienților o îngrijire cât mai precaută a pielii, mai ales pe timp de vară, împotriva arsurilor solare. Acestea sunt cunoscute pentru două fenomene: accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii și creșterea riscului de apariție a cancerului de piele.

„Fiecare arsură solară crește riscul apariției cancerului de piele. Se spune că riscul de melanom se dublează dacă ai avut mai mult de 5 arsuri solare”, explică dr. Iuliana Bușilă, medic specialist în cadrul clinicii Dr. Leventer Center.

Peste 1.500 de cazuri de melanom identificate în 2020

Modul în care istoricul arsurilor pacienților duce la apariția cancerului de piele nu este încă cercetat la întregul său potențial, însă se cunosc niște date importante. Spre exemplu, fiecare tip de piele poate prezenta un risc diferit față de apariția unei astfel de boli: „Cu cât pielea, ochii, părul, sunt mai deschise la culoare (Fototipul I, II) cu atât arsurile solare se produc mai ușor și riscul efectelor negative pe termen lung este mai mare”, completează medicul din cadrul clinicii Dr. Leventer Center.

În anul 2020, în care sistemul medical românesc a fost ținut sub criză din cauza pandemiei, s-au depistat aproape 99.000 de cazuri de cancer. Peste 1.500 de cazuri de melanom au fost identificate și 502 persoane au murit din cauza acestei boli.

Care sunt persoanele predispuse la arsuri solare?

„Persoanele cu părul blond sau roșcat, pielea albă cu pistrui, cu o culoare deschisă a ochilor, au risc mai mare de a face arsuri solare chiar și după o expunere de câteva minute la soare”, completează medicul Iuliana Bușilă.

În funcție de fototipul cutanat, copiii pot suferi de arsuri solare în diferite intervale de timp: de la 30 de minute până la 8 ore sau chiar de la 12-24 ore de la expunere. Când vorbim despre această afecțiune ce poate părea doar trecătoare, medicii atenționează că pe lângă disconfortul inițial, asociat durerii și usturimii, există și riscul de suprainfecție și hiper sau hipopigmentări. „De asemena, efectele arsurilor solare se cumulează pe timpul vieții. Pielea va avea mai mult și mai devreme de suferit în perioada adultă dacă în timpul copilăriei a fost expusă sau a suferit multiple arsuri solare”, explică medicul clinicii Dr. Leventer Center.

Modalitățile de protecție împotriva arsurilor

Atât adulții, cât și copiii, trebuie să evite expunerea la soare în intervalul 11-16, deoarece în acea perioadă a zilei radiațiile solare au cea mai puternică intensitate. Pe lângă asta, îmbrăcămintea purtată trebuie să fie de culoare deschisă, trebuie să ne echipăm cu o pălărie și să nu uităm de cremele cu factor de protecție SPF 30 sau 50. Medicul Iuliana Bușilă recomandă utilizarea cremei în fiecare dimineață sau din 2 în 2 ore în caz de expunere prelungită, precum statul la plajă.

Din numărul total al cazurilor de melanom, doar 30% au ca sursă alunițele. În situația unor arsuri solare, febră sau alterarea stării generale, precum și afectarea cutanată severă cu bule sau detașări ale pielii, pacientul trebuie să meargă la un medic specialist: „Pe termen lung, pe o piele fotoexpusă, orice leziune nou apărută sau veche, dar care se modifică rapid, ar trebui verificată de către medicul dermatolog”, transmite medicul clinicii Dr. Leventer Center.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here