Reguli de fier in nutritie

    Daca exista un element nutritiv in privinta caruia parintii ar trebui sa fie foarte fermi atunci cand vine vorba de dieta micutilor, acela este fierul. Micile organisme depind foarte mult de aportul de fier, deoarece acesta ajuta la formarea hemoglobinei.

    Hemoglobina este responsabila de transportul oxigenului din sange la toate celulele, muSchii Si Tesuturile corpului uman. Fierul, elementul de baza in formarea hemoglobinei, joaca un rol esential in respiratie, in lupta organismului impotriva infectiilor, precum si in abilitatile intelectuale precum concentrarea si atentia.

    Bebelusii se nasc cu un depozit de fier suficient pentru primele sase luni de viata. Acesta este si unul dintre motivele pentru care, la varsta de sase luni, celor mici trebuie sa li se diversifice alimentatia, fierul fiind principalul element care primeaza in meniu.

    Principala afectiune cauzata de aportul insuficient de fier este anemia, o boala care poate aparea la orice varsta. Daca dieta celui mic nu contine suficient fier, corpul lui va face mari eforturi pentru a produce hemoglobina, lucru care s-ar putea traduce prin urmatoarele simptome: lipsa energiei, oboseala, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, iritabilitate, probleme de concentrare sau paliditatea fetei.

    Ca in oricare alt caz, mai bine previi decat sa tratezi. Iar in cazul anemiei, ceea ce poti face este sa-i oferi copilului tau alimente bogate in fier. Carnea de vitel, carnea de pasare, ficatul de pui sau fructele de mare contin o mare cantitate de fier. De asemenea, in categoria vegetalelor, lista poate continua cu cerealele, fasolea, lintea, tofu, nucile, fructele uscate, spanacul, ciupercile, mazarea verde, cartofii dulci si melasa.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here