Orice femeie trebuie sa acorde o ingrijire speciala sanilor, considerati a fi una dintre atractiile corpului femeiesc. Si pentru ca sanii sa-si pastreze frumusetea si fermitatea chiar si dupa experienta maternitatii, trebuie sa le acorzi o atentie deosebita atat in perioada celor noua luni de sarcina, cat si in timpul alaptarii.
In timpul sarcinii
Inca din primele saptamani de sarcina, sanii sunt primele „victime” ale modificarilor ce au loc la nivelul intregului organism al femeii, ei pregatindu-se pentru functia de alaptare. De aceea, trebuie sa apelezi la cateva reguli, care te vor ajuta sa iti ingrijesti delicat sanii. Deoarece in perioada sarcinii volumul sanilor creste considerabil, este timpul sa renunti la lenjeria eleganta si sa optezi pentru un sutien care sa iti ofere un maxim de confort, nu foarte stramt, dar care sa iti sustina foarte bine pieptul. Bine este sa porti pe tot parcursul zilei sutienul.
Greutatea sanilor din timpul graviditatii favorizeaza dezorganizarea unor structuri ligamentare suspensoare ale sanilor, producand ,,lasarea sanilor’’. Nu uita ca in fiecare dimineata si seara sa hidratezi pielea sanilor printr-un masaj delicat, cu creme special concepute pentru perioada sarcinii, pentru a inlatura riscul aparitiei vergeturilor. In ultimele saptamani de sarcina este indicat sa folosesti suplimentar o crema speciala pentru mameloane.
Este bine sa faci, daca nu zilnic, macar de cateva ori pe saptamana, exercitii pentru tonifierea muschilor pieptului (uneste palmele la nivelul sanilor si apoi preseaza-le). Exercitiile fizice te vor ajuta sa te relaxezi. Inotul sau mersul pe jos sunt doua sporturi care te vor ajuta sa-ti pastrezi forma si sanatatea.
In timpul alaptarii
Este foarte important sa porti sutiene speciale pentru alaptare (chiar si noaptea), pentru ca forma si fermitatea sanilor sa fie cat mai putin afectate. Nici in perioada alaptarii nu trebuie sa uiti de masaj, la fel de bland, prin miscari circulare pornind de la periferia sanului spre mamelon. Nu ezita sa folosesti pompa de san atunci cand simti ca tensiunea la nivelul sanilor creste. Verifica intotdeauna ca sanii sa fie detensionati complet. In caz contrar, este posibil ca un canal sa fie infundat, laptele acumulandu-se acolo, inflamandu-se astfel glanda mamara (mastita). In aceasta situatie trebuie sa consulti medicul pentru a primi tratament corespunzator.
Sfat: Chiar daca esti insarcinata sau te afli in perioada cand alaptezi, gesturile zilnice de frumusete nu trebuie incuiate intr-un sertar. Din contra, corpul tau are nevoie de ingrijire mai mult ca niciodata. Insa, nu trebuie sa faci exces de zel, si anume sa folosesti orice produs iti pica in mana. Utilizeaza doar produse speciale, concepute pentru fiecare perioada in parte, bineinteles, doar dupa ce ai cerut sfatul medicului tau ginecolog.