Psihologul raspunde: Dezvoltarea limbajului

    Intr-o familie formata din parteneri care vorbesc limbi diferite, una dintre problemele care apar frecvent este aceea a limbii in care este bine sa i se vorbeasca copilului. Bebelusii au o mare capacitate de invatare, nu fac distinctii intre o limba si alta si nici nu pot intelege daca trebuie sa invete una sau alta dintre ele. De altfel, expertii sunt de parere ca este bine ca invatarea unei limbi straine sa se faca in primii ani de viata.

    Se pare ca varsta de 2 – 3 ani este una potrivita pentru a invata corect o limba straina, insa chiar din primele luni de viata, un bebelus poate invata in acelasi timp doua limbi diferite de la mama si tata si va putea memora unele cuvinte intr-o limba si altele in cealalta.

    Puteti chiar din primul an sa vorbiti cu copilul ambele limbi, insa e bine ca tu sa ii vorbesti mereu in romana iar taticul in limba lui pentru a nu risca ca ea sa invete fraze mixte. Tine cont ca este posibil ca bebelusii aflati in aceasta situatie sa isi dezvolte mai lent propriile capacitati lingvistice, insa, dupa primii doi ani de viata, recupereaza si au un limbaj similar cu al altor copii.

    Foarte eficienta este si invatarea cele-i de-a doua limbi in jurul varstei de 2-3 ani cand copilul are deja formate primele notiuni intr-o limba, insa are o uriasa capacitate si o mare usurinta de a invata lucruri noi. In acest caz, limba poate fi invatata si la gradinita. De la varsta de 3 – 4 ani, este bine sa incerci sa faci copilul sa inteleaga ca lucrurile pot fi spuse in doua moduri (limbi) diferite.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here