Nu trebuie sa te ascunzi cand in burtica ta se afla fratiorul lui care va veni pe lume, la fel cum a facut si el cu cativa ani inainte. Nu il exclude atunci cand e vorba de sarcina, ci lasa-l sa simta miscarile micutului si implica-l in pregatirea camerei bebelusului. Prezinta totul ca pe un avantaj pentru el: acela ca va avea cu cine sa se joace in viitor.
Daca venirea pe lume a fartiorului presupune mutarea copilului mai mare din camera sau patul sau este bine sa faci aceasta schimbare cu cateva luni inainte de nastere si sa ii subliniezi avantajele mutarii pentru a nu il percepe pe noul venit ca pe un invadator al propriului spatiu.
Dupa nastere, la intoarcerea de la spital, adu-i un dar din partea fratiorului si incearca atat tu, cat si partenerul, sa ii acordati atentie si dragoste, pe cat posibil la fel ca inainte, implicandu-l totodata in activitatile dedicate celui mic. Spune-i ca fratiorul lui il iubeste si are nevoie de atentia lui si lasa-l sa intre in contact cu acesta atingandu-l si jucandu-se cu el. Trebuie sa tii cont ca este normal ca copilul sa simta gelozie pe fratele mai mic si poate manifesta anumite comportamente sau capricii care tradeaza aceasta gelozie care nu trebuie neglijata.
In cazul in care observi un comportament agresiv din partea lui fata de bebelus, trebuie sa fii ferma si sa ii spui ca nu trebuie sa ii faca rau si ca esti nemultumita de ceea ce a vrut sa faca. Il poti pedepsi pentru cateva minute, insa in nici un caz nu este bine sa folosesti violenta sau sa ii spui ca este rau sau ca nu este un frate bun.