“Procesul” unei nasteri naturale

    Dupa aproape 40 de saptamani de sarcina, este normal sa fii curioasa si sa te simti tensionata din cauza celor ce vor urma. Printre aceste sentimente, vei avea totusi si o senzatie de usurare, tristete si fericire.

    Daca esti pentru prima data gravida, frica de necunoscut si multitudinea de intrebari fara raspunsuri vor pune stapanire

    pe tine. In acelasi timp, te vei simti usurata, pentru ca aceasta perioada de sarcina se apropie de sfarsit, trista, deoarece, chiar daca pare greu de crezut, vei duce lipsa acestor noua luni minunate in care ti-ai simtit bebelusul in pantec, si fericita, fiindca, in sfarsit, vei avea posibilitatea sa-ti tii bebelusul in brate. Cea mai mare preocupare a viitoarelor mame este aceea ca nu vor stii cand a inceput travaliul. Chiar daca ti s-a mai spus, vei vedea ca vei primi anumite indicii care iti vor arata clar ca ti-a venit sorocul.

    Semnele travaliului

    Primele indicii ale debutului travaliului sunt contractiile. La inceput, le vei simti ca pe o incordare a muschilor abdominali, o durere insesizabila sau o presiune asupra bazinului sau a spatelui. Pe masura ce trece timpul, contractiile vor aparea la intervale regulate, iar durerea se va intensifica.

    Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba, afla ca vei avea o senzatie asemanatoare aceleia cand esti stransa cu o curea in jurul abdomenului, iar durerea se raspandeste sub zona de pozitionare a copilului. Pe masura ce travaliul progreseaza, contractiile vor dura mai mult si vor aparea la intervale tot mai mici.

    Un alt indiciu ar fi pierderea dopului gelatinos si aparitia unor usoare urme de sange pe lenjeria intima. Insa, foarte important de retinut este faptul ca pierderea dopului gelatinos nu inseamna ca vei naste imediat, mai ales daca inca nu au inceput contractiile. Intre pierderea dopului gelatinos si nastere pot trece chiar si 7 zile, insa, imediat ce ai constatat acest lucru, este indicat sa-ti anunti medicul ginecolog. Pe de alta parte, ruperea apei sau ruperea membranelor uterine reprezinta un indiciu clar, care te va trimite la spital.

    Cele trei stadii ale travaliului

    Prima etapa a travaliului incepe cu primele contractii si se termina atunci cand colul uterin este dilatat la maximum. In acest stadiu, colul uterin sufera multiple modificari: devine maleabil, spongios, celulele se subtiaza, iar colul se scurteaza. Aceasta prima etapa a travaliului este impartita in doua faze: faza latenta si faza activa. In medie, este nevoie de aproximativ noua ore pentru o dilatare de 2,5 centimetri a colului uterin (faza latenta). Urmeaza apoi faza activa, cand colul uterin se dilata de la 3 la 10 centimetri intr-un interval de timp cuprins intre doua si patru ore. Acum, durerea este mult mai intensa, iar nevoia de a impinge copilul afara devine stringenta.

    A doua etapa a travaliului incepe de la dilatarea completa si pana in momentul in care copilul isi face intrarea pe scena lumii. Contractiile uterine sunt si mai pronuntate. Acestea ajuta in procesul de dilatare si forteaza copilul sa coboare pana la canalul de nastere si chiar sa iasa afara. Contractiile apar la interval de 2-3 minute si dureaza aproximativ un minut si jumatate. Acum este momentul in care iti vei solicita cel mai mult corpul, deoarece, pe masura ce copilul coboara spre vagin si spre vulva, mama este cea care face un efort sporit pentru a-l ajuta prin a-l impinge. Dupa ce capul copilului se iveste, medicul ar putea efectua o taietura mica intre zona vaginului si rect, numita epiziotomie. Aceasta procedura are loc doar atunci cand este absolut necesar, in situatii in care colul uterin nu s-a dilatat suficient.

    In etapa finala a travaliului, este indepartata placenta de pe peretele uterin si expulzata. Dupa ce copilul se naste, uterul arunca placenta. Contractiile vor continua si dupa ce bebelusul a venit pe lume, uterul se micsoreaza, iar peretii lui se ingroasa, tocmai pentru a putea fi eliberata placenta. De aici inainte, micutul tau va fi preluat de un medic neonatolog, care ii va face toate investigatiile necesare. Tu vei fi mutata ulterior in salonul dedicat lehuzelor si, in foarte scurt timp, iti vei tine copilul in brate si il vei alapta.


    SFAT SUPERBEBE

    »» La inceput, s-ar putea sa nu-ti dai seama daca te afli cu adevarat in travaliu, deoarece acesta poate fi fals sau real. Factorul distinctiv care iti va arata faptul ca a debutat travaliul real este reprezentat de durerile de pe urma contractiilor. Daca acestea sunt consecvente si regulate si cresc usor in frecventa, durata si intensitate, atunci trebuie sa stii ca peste cateva ore vei naste. In timpul travaliului fals, daca ai contractii dureroase, poti sa te plimbi putin sau te intinzi in pat si iti vor trece.


    INFO COMPLEMENTARA

    »» La aproximativ 20% dintre viitoarele mame, presiunea exercitata de capul fatului poate duce la ruperea sacului amniotic, ceea ce cauzeaza scurgerea lichidului inainte de inceperea travaliului. Ruperea membranelor este un indiciu care te va trimite de urgenta la medic.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here