Clipa in care ne vedem bebelusul reprezinta un moment minunat, care coincide cu inceputul tuturor responsabilitatilor pe care le vom avea fata de piticutii nostri.
Din punct de vedere oftalmologic, inca din maternitate, micul bebelus trebuie examinat pentru cateva patologii cu implicatii serioase pe termen lung. Ma refer la cataracta congenitala, la glaucomul congenital si la retinopatia de prematuritate, totate aceste patologii avand nevoie de interventie chirurgicala, cu cat mai rapida cu atat mai eficienta. Cataracta congenitala este opacitatea mai mult sau mai putin completa a cristalinului care impiedica formarea vederii corecte a copilului.
Se poate observa uneori de catre mamica sau tatic, acestia remarcand in pupila copilului o zona albicioasa. Din pacate, sunt foarte rare cazutile in care poate fi observata si identificata atat de usor aceasta afectiune. ideala ar fi examinarea de catre medicul pediatru. In cazul in care pediatrul a observat o lipsa de transparenta a cristalinului, copilul trebuie rapid examinat de un oftalmolog.
Din experienta proprie pot recomanda ca unul dintre cei mai buni chrurgi pentru cataracta congenitala pe prof. dr. Mihai Pop de la Spitalul de Urgente Oftalmologice Bucuresti. Glaucomul congenital, nu mai putin grav, e o boala extrem de severa si care poate fi usor observata de parinti prin simplul fapt ca bebelusul afectat are ochii foarte mari.
Pediatrul va masura diametrul cornean al ambilor ochi atat in diamtrul lor orizontal cat si cel vertical si daca acesta depaseste 11 mm, atunci micutul trebuie examinat de oftalmolog. In Romania medicul oftalmolog specializat in glaucom congenital este Dr. Coviltir Valeria de la Spitalul de Urgente Oftalmologice Bucuresti.
Am ajuns la ptaologia care apare la copiii prematuri care au primit oxigenoterapie: retinopatia de prematuritate, pe care nici parintii si nici pediatrul nu o pot detecta, dar ar fi bine ca toti parintii al caror micut prematur a beneficiat de oxigenoterapie sa-si duca bebelusul la un examen oftalmologic la un oftalmolog specializat in patologie vitreoretiniana.
Orice copil nascut la mai putin sau chiar 31 de saptamani de sarcina sau care are o greutate la nastere de 1500 de grame sau mai putin, trebuie sa fie examinat pentru retinopatie de prematuritate in urmatorul mod: dupa saptamana a cincea de viata -ideal in intervalui 6-7 saptamani de la momentul nasterii sau saptamana 34 post conceptie. Apoi trebuie reevaluat la fiecare 2 saptamani.
Chiar daca ti se pare un subiect putin infricosator, orice preventie este mult mai buna decat un tratament. Asadar, din primele clipe ar trebui sa ne gandim la ochisorii piticilor nostrii.