Probleme de vedere

    Foarte multi parinti vin speriati la medic cu bebelusul lor, plangandu-se ca micutul se uita crucis sau ii “fuge” ochiul in anumite situatii. Acest fenomen este frecvent la nou-nascuti si poate avea doua aspecte: poate fi o manifestare normala, intalnita la cei mai multi copii si care va disparea de la sine, sau poate fi vorba de starbism congenital, adica bebelusul s-a nascut cu ochii strambi.

    Strabismul congenital poate ascunde afectiuni grave, deci este recomandat un consult de specialitate. Daca este vorba de strabism, dupa varsta de un 1,5 ani se pot recomanda ochelari. In cazul in care este strabism cu unghi mare, se poate opera la recomandarea medicului. Desi poate fi normal ca ochii bebelusilor sa fuga in anumite situatii, acest fenomen nu ar trebui sa persiste mai tarziu de varsta de 18 luni.

    Daca strabismul persista, va fi necesar sa consulti un medic oftalmolog. De altfel, daca copilul are antecedente familiale (hipermetropie, strabism, ambliopie), sau cand constati ceva ce ti se pare anormal, nu ezita sa semnalezi acest fenomen medicului specialist. Poti folosi si tu mici trucuri pentru a vedea daca micutul este in regula.

    Un exemplu este testul piratului, sub forma de joc. Acopera-i un ochi cu o esarfa de exemplu, timp 15 – 20 de secunde. Repeta operatia mascandu-l pe celalalt. Daca protesteaza putin se considera ca este normal, dar daca plange de fiecare data cand ii acoperi un ochi se ridica un semn de intrebare. Inseamna ca nu vede bine cu celalalt ochi care a ramas neacoperit si in acest caz trebuie sa mergi cu copilul cat mai repede la medicul oftalmolog.

    Cum evolueaza vederea

    In mod normal prima evaluare oftalmologica se face la nastere de catre medicul pediatru, apoi daca totul pare in regula se recomand al doilea control pe la varsta de un an. Consultul complet se poate face si este important sa se faca la 3 ani. Varsta este oportuna deoarece deja copilul este mare si se poate dezvolta o relatie intre copil si medic. Modul de abordare de catre medic este foarte important pentru a nu speria copilul.

    Toata lumea se intreaba de fapt cum vede bebelusul la nastere, pentru ca, evident, niciunul dintre noi nu-si mai aduce aminte cum a experimentat intalnirea cu lumea si ce a vazut in primele zile de viata. Ei bine, omul vede chiar de la nastere, dar invers, adica cu capul in jos iar acuitatea vizuala este scazuta. Vederea fiind slaba si ochiul imatur bebelusul nu poate fixa imaginea, acesta fiind motivul pt care ii fug ochii. Dupa 3 luni bebelusul incepe sa urmareasca obiecte, sursele de lumina asta inseamna ca incepe sa apara fenomenul de fixatie. De aici incolo vederea se dezvolta continuu pana la varsta de 6-9 ani.

    Este important ca orice afectiune oftalmologica sa fie descoperita cat mai devreme in perioada de dezvoltare a vederii pentru a avea cat mai mult timp pentru remedierea problemei.

    Intrebare: In ce mod trebuie sa actioneze parintii bebelusului?
    Este datoria parintilor sa fie permanent cu ochii pe copilul lor. Progresele motorii si psihice ale copilului sunt strans legate de cele ale vederii sale. Poti face un test simplu pentru a supraveghea vederea bebelusului: este suficient sa urmaresti ansamblul progreselor sale motorii. Daca ceva nu este in regula du-te cu copilul la medic. Trebuie neaparat ca la varsta de 3 ani sa se efectueze un consult oftalmologic complet de catre un medic specialist.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here