[HP] Primele ore [/HP] În primul moment după expulzie, bebeluşului i se aspiră secreţiile nazofaringiene pentru a-i uşura respiraţia. Aspirarea se face cu o sondă sterilă (pară de cauciuc), cu delicateţe, pentru a evita lezarea mucoaselor. Se evaluează starea de sănătate prin aplicarea testului Apgar. Pasul următor este legarea cordonului ombilical la aproximativ 3 cm de inserţia sa, imediat după încetarea pulsaţiilor. Bontul se tamponează cu iod (dezinfectează şi cicatrizează) şi se pansează cu comprese înmuiate în alcool de 70°. Tăierea cordonului ombilical nu produce dureri copilului, deoarece în această regiune lipsesc receptorii nervoşi. Pentru a preveni posibilele infecţii ale ochilor, se aplică o soluţie de nitrat de argint de 1%, câte o picătură în fiecare fund de sac conjunctival. Bebeluşul va fi apoi cântărit şi măsurat (talie, perimetru cranian şi toracic). De asemenea, i se vor controla posibilele malformaţii vizibile, după care va fi îmbrăcat în lenjerie sterilă (de obicei în scutecele maternităţii). Copilul va fi dus în secţia specială de nou-născuţi, unde va fi examinat din nou de un alt neonatolog.
[HP] Atentă la instrucţiuni [/HP] După câteva ore, nou-născutul va fi dus în camera mamei, pentru crearea legăturii afective şi, nu în ultimul rând, pentru însuşirea deprinderilor corecte de îngrijire şi alimentaţie. În maternitate, în primele 24 de ore de la naştere, se începe programul de imunizări, prin administrarea primei doze de vaccin antihepatita B. După 4 zile se aplică vaccinarea BCG (se vor vaccina doar copiii cu greutate de peste 2.500 g, în absenţa stărilor febrile sau a unor afecţiuni dermatologice). Administrarea vitaminei D se începe din a 7-a zi de viaţă (profilaxia rahitismului), fie pe cale orală (2-3 picături), fie printr-o singură administrare, prin injecţie intramusculară în coapsa superioară. La 7-10 zile de la naştere, cel mic va creşte atât în lungime, cât şi în greutate mai repede decât ai fi realizat. Să nu intri în panică dacă vei constata că ritmul cardiac al bebeluşului tau este foarte rapid, inimioara lui pulsând în mod normal cu 100-150 de bătăi pe minut. Foarte normal este şi faptul că va avea o respiraţie alertă. Tot în primele zile de viaţă, canalele lacrimale nu sunt pe deplin dezvoltate, deci nu-l acuza de răsfăţ dacă va plânge fără lacrimi.
[HP] Li se întâmplă tutURor [/HP] Una dintre principalele tale preocupări pentru prima săptămână va fi îngrijirea cordonului ombilical. Aproape orice bebeluş iese din spital cu un ciot, o mică urmă a cordonului ombilical, care va cădea în aproximativ 10 zile de la naştere. Până atunci, tot ce ai de făcut este să păstrezi o igienă corespunzătoare a zonei buricului pentru a grăbi vindecarea. De fiecare dată când îi schimbi scutecul, tamponează „ciotul“ cu un disc de bumbac înmuiat în alcool. Ai grijă ca scutecul să nu fie prins în zona ombilicală şi să fie schimbat de fiecare dată când se udă, pentru a preveni iritaţiile ulterioare. La două-cinci zile de la naştere, cel mic ar putea prezenta simptomele icterului, care pot fi traduse prin culoarea gălbuie a pielii, în special în zona feţei. Icterul apare la majoritatea nou născuţilor şi dispare la fel de repede, mai ales dacă cel mic se alimentează corespunzător, sistemul digestiv având capacitatea de a înlătura acest surplus de bilirubină prin excremente. Dermatita seboreică este, de asemenea, des întâlnită la bebeluşi şi se manifestă prin apariţia unor cojiţe gălbui sau maronii la nivelul scalpului, nedureroase şi care nu provoacă mâncărime. Tratamentul este recomandat de medicul pediatru.