Prima vizita medicala

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Ca orice om, imediat dupa nastere, bebelusul tau devine si el unul dintre asiguratii sistemului social de sanatate. Acesta este statutul care ii permite sa fie tratat asemenea oricarui pacient si, pana la majorat, va avea parte de o multime de intalniri cu medicii, chiar daca doar pentru vizitele de rutina. Si pentru ca, pana la 14-15 ani, tu vei fi cea care ii va programa vizitele medicale, iata la ce trebuie sa te astepti, deocamdata doar in primele saptamani de viata.

    Intalnirea cu medicul

    Pentru ca avem de-a face cu o fiinta atat de mica si sensibila cum este bebelusul tau, trebuie mentionat ca primul sau contact cu medicul apare chiar in maternitate, in momentul nasterii. Imediat dupa scoaterea bebelusului din pantecul mamei, cel mic va fi subiectul catorva teste foar te importante. Scorul Apgar, prima evaluare, se intampla intre minutele 1 si 5 dupa venirea pe lume a copilului. Acesta este un test menit sa stabileasca conditiile generale ale starii de sanatate a micutului. Se vor masura ritmul cardiac, culoarea generala a pielii de pe intreg corpul, tonusul muscular, cel respirator si raspunsul reflexiv la stimulii externi.
    Toti acesti indicatori sunt notati, iar apoi se face o medie artimetica. De obicei, majoritatea bebelusilor primesc note intre 7 si 9, acesta fiind rezultatul scorului Apgar. Pentru un punctaj maxim al acestei prime evaluari se ofera nota 10.

    Prima saptamana

    In cazul in care nu se intampla nimic deosebit in primele zile de viata ale bebelusului, la iesirea din maternitate vei fi sfatuita ca, dupa o saptamana, sa chemi medicul pediatru acasa pentru a-i face celui mic cateva investigatii de rutina. Pana atunci ar fi bine sa-ti notezi toate evenimentele si actiunile pe care le intreprinde bebelusul, pentru a avea toate raspunsurile pregatite. Pediatrul va dori sa afle cat de des si in ce cantitate mananca prichindelul, cate scaune are pe zi, consistenta lor, cat doarme, cat plange si daca ti s-a parut ceva ciudat in comportamentul lui. Mai apoi, medicul va dori sa stie daca micutul a facut febra sau a fost apatic in vreuna din primele 7 zile ale vietii sale. Copilul va fi cantarit, masurat, consultat si „intors pe toate partile“, astfel incat medicul sa afle daca bebelusului i-au aparut mici bubite pe piele, are dermatita de scutec, seboreica sau icter, afectiuni absolut normale in randul sugarilor, care insa trebuiesc diagnosticate de medic.

    Urgente majore

    Asa cum spuneam, medi cul pe diatru va veni periodic pentru a-ti consulta bebelusul. Acest lucru nu inseamna ca nu-l poti
    chema ori de cate ori cel mic pare sa sufere de anumite afectiuni.
    De aceea, iti vom spune in ce situatii sa nu stai pe ganduri in a suna de urgen ta pediatrul:
    – pielea din jurul gurii este albastrie sau se in vineteste pe tot restul corpului;
    – cel mic face eforturi foarte mari sa respire sau ritmul lui respirator depaseste 50 de respiratii pe minut;
    – pielea din jurul ochi lor sau albul ochilor se ingalbenes te; are mici pete sau umflaturi pe pielea capului;
    – bebelusul este letargic;
    – plange neconsolat sau plansul lui este tipator si frecvent;
    – cel mic uda mai putin de sase scutece pe zi; bebelusul tremura si este ex trem de iritabil;
    – are convulsii; vomita puternic sau in repetate randuri;
    – refuza de doua ori la rand sa manance;
    – are o iritatie care ii creeaza un disconfort vizibil;
    – are temperatura mai mare de 37,7 grade Celsius sau mai mica de 35,5 grade Celsius;
    – face diaree in mod persistent; descoperi urme de sange in uri na sau in materiile fecale;
    – constati o scurgere neobisnuita care provine din ochisorii lui, orga nele genitale sau buric;
    – cel mic are mici puncte albe in gura (pot fi afte care nu pre zinta un real pericol, dar care pot ii pot crea un disconfort serios).

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here