Fetita mea avea cateva luni si s-a intamplat sa fiu la o petrecere cand mi-am cerut scuze ca trebuie sa plec pentru a ajunge acasa la timp sa-i fac baita copilului. Cineva m-a intrebat: Ii faci baie in fiecare seara? Pana cand?
Exista riscul ca odata cu terminarea perioadei de sugar sa inceteaze ingrijirea constanta a pielii. In mod normal ar trebui sa devina o obisnuinta, iar parintii ar trebui sa-i invete pe cei mici sa adopte aceasta rutina pentru tot restul vietii. In caz contrar, incepand chiar din adolescenta, in perioada de pubertate, cand cresc brusc secretiile hormonale, pielea fara rezistenta este predispusa la boli.
Pielea bebelusilor necesita un sistem de curatare si ingrijire menit sa sprijine dezvoltarea sanatoasa. O piele sanatoasa poate indeplini functiile vitale complexe ale dezvoltarii si cresterii. In prima perioada a vietii copilului, pielea este fragila, delicata si lipsita de rezistenta.
Pielea nou-nascutului si a sugarului isi intareste rezistenta prin igiena riguroasa, insemnand in primul rand baita zilnica si spalarea zonei genitale ori de cate ori se schimba scutecul, cu produse cosmetice speciale, alimentatie sanatoasa, de preferinta alaptarea la san, hidratare permanenta. Se adauga apoi masajul zilnic dupa baie cu ulei pentru bebelusi sau chiar ulei obisnuit fiert si racit, crema aplicandu-se mai ales la nivelul pliurilor si feselor.
Pentru a evita producerea de iritatii pielea trebuie uscata foarte bine si nu folosi talcul, acest produs fiind contraindicat, deoarece produce "rosaturi" ale pielii. Schimbarea la timp a scutecelor, de cel putin sase sau sapte ori pe zi, mai ales in primele luni, este obligatorie ca si utilizarea unor haine potrivite, de preferat din bumbac. Daca copilul tau prezinta eruptii cutanate du-l cat mai repede la medic pentru ca specialistul sa-i poata aplica tratamente potrivite.
Sfat: Ia la tine in permanenta servetele umede, mai ales cand mergi in vizita, la plimbare sau cand pleci la drum lung ori in concediu. Servetelele umede reprezinta o metoda rapida de a-l curata pe copil si pot fi folosite nu numai pentru a curata zona scutecului, dar si pentru curatarea mainilor si a fetei si pentru stergerea suzetelor care au cazut pe jos. Sunt practic obligatorii din saculetul cu lucruri al oricarui bebelus.