O nutritie de fier de la 1 la 6 ani!

    In primul an de viata, orice bebelus prezinta un boom urias in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea, greutatea sa de la nastere triplandu-se pana la implinirea varstei de 12 luni.

    In urmatorii cinci-sase ani, greutatea oricarui copil va creste cu maximum 2 kilograme pe an, ceea ce inseamna o incetinire a ritmului de dezvoltare fizica datorata in primul rand scaderii apetitului alimentar. Nu te alarma daca puiul tau nu va mai manca la fel de mult ca pe vremea cand era bebelus sau nu va mai parea la fel de infometat ca atunci.

    Este foarte important ca in aceasta perioada sa nu insisti foarte tare pentru a-ti hrani in mod excesiv copilul, deoarece risti sa-l transformi intr-un obez. Acum, el are ritmul lui de alimentatie si crestere si este bine sa respecti acest lucru. Chiar daca se va afla putin sub nivelul greutatii normale a varstei lui, va recupera in timp acest mic dezavantaj. Important este sa-i asiguri o alimentatie sanatoasa bazata pe vitamine si minerale, atat de necesare pentru o crestere si dezvoltare armonioasa.

    Ce mananca copiii

    Pentru perioada de crestere, specialistii recomanda o dieta echilibrata si adecvata varstei, care sa poata suplimenta necesarul energetic si nutritiv al fiecarui copil. Un copil in varsta de un an poate manca aproape toate alimentele preparate pentru restul familiei. Singurul amendament este legat de mancarurile picante. Important de mentionat este faptul ca pana la varsta de sase ani, desi necesarul nutritional al organismului este in crestere, apetitul micutilor scade simtitor. De aceea, mofturile la mancare vor fi la ordinea zilei, motiv pentru care trebuie sa apelezi la imaginatia ta pentru a face ca alimentele sa devina din ce in ce mai interesante si mai atractive. In aceasta perioada, cei mici au nevoie de cinci, sase mese pe zi, nu foarte consistente, din pricina apetitului scazut. Alimente sanatoase precum painea din faina integrala, cerealele, fructele si legumele, ar trebui sa constituie partea esentiala a dietei copilului tau. Pe langa acestea, produsele din carne, soia si lapte vor furniza necesarul de proteine pentru aceasta grupa de varsta.

    Lapte gras pentru copii

    Inainte de implinirea varstei de cinci ani, cei mici nu ar trebui sa consume lapte degresat sau alte produse al caror continut de grasimi si colesterol este restrictionat. Acum, ei au nevoie de extra calorii pentru a creste frumos si sanatos, insa, cu toate acestea, ar fi de preferat sa manance alimentele gatite la gratar sau la cuptor, in schimbul celor semipreparate sau prajite in grasime. Proteinele au un rol extrem de important in dieta copiilor, deoarece in primii ani de viata, masa lor musculara trece printr-o continua crestere si dezvoltare. Mai mult, necesarul de aminoacizi esentiali este mult mai mare la aceasta varsta, fata de cel al adultilor. De aceea, dieta celor mici ar trebui sa contina obligatoriu lapte si produse lactate, oua si carne, pentru a asigura organismului proteinele de care are nevoie. Necesarul caloric, in primii sase ani de viata, este de asemenea in crestere datorita activitatii intense de la nivelul celular.

    Cerealele integrale aduc un aport caloric foarte important, insa dulciurile si alimentele bogate in grasimi (cunoscute pentru continutul mare de calorii) trebuiesc evitate.

    Vitaminele si mineralele vor fi suplimentate in raport cu varsta copilului. Necesarul de calciu si fier este din ce in ce mai mare dupa varsta de un an si pana la 6 ani. Deficitul de calciu poate afecta oasele copilului in crestere. Alimentele bogate in calciu, precum produsele lactate, legumele cu frunze verzi si pestele trebuiesc introduse obligatoriu in dieta celor mici.

    Trebuie mentionat faptul ca anemia este o problema medicala foarte des intalnita la aceasta categorie de varsta, in principal din cauza deficientei de fier din organism si/sau a infestarii cu paraziti intestinali. Pentru a preintampina aceste probleme, alimentele bogate in fier precum fulgii de orez, legumele cu frunze verzi, ouale sau ficatul nu trebuie sa lipseasca din obiceiul alimentar al copilului.

    Pro sau contra dulciuri

    Orice copil este innebunit dupa dulciuri, motiv pentru care nu ar trebui sa-i suprimi aceasta placere. Daca sunt consumate cu moderatie, nu vor cauza niciun rau. Excesul de dulciuri poate duce la un rasfat exagerat al apetitului alimentar si, cel mai rau, la aparitia cariilor dentare. De obicei, dulciurile contin carbohidrati fermentabili care au proprietatea de a se lipi pe suprafata dintilor, principalul factor care duce la aparitia cariilor la o varsta frageda. Efectul cariogen depinde in primul rand de timpul indelungat pe care zaharul il petrece in gurita copilului. Incurajeaza-ti micutul sa se spele pe dinti cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare. De retinut ar fi faptul ca inghetata si prajiturile preparate in casa sunt mult mai bune decat bomboanele, deoarece acestea contin macar cateva nutriente care se gasesc in lapte, faina si oua.

    Sfaturi pentru parinti

    Incurajeaza-ti copilul sa manance incet si sa mestece bine alimentele.

    Mancati la masa cu toata familia cat mai des posibil.

    Atat cat se poate, nu accepta niciodata sa serviti masa in timp ce priviti la televizor.

    Incurajeaza gustarile sanatoase dintre mese.

    Alimentele trebuie sa fie cat mai variate si sanatoase, atat pentru mesele principale, cat si pentru gustari.

    Fii cel mai bun exemplu pentru copilul tau, prin adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase.

    Daca ti se pare ca micutul tau are cateva kilograme in plus, nu-i impune un regim alimentar, inainte de a consulta un medic nutritionist.

    Nu te folosi de mancare ca pedeapsa pentru cel mic.

    Schimbarile ocazionale de atmosfera, precum iesitul la un restaurant sau la o terasa, vor sparge monotonia, iar cel mic va fi pur si simplu incantat.

    Incurajeaza-ti copilul sa manance fructe si legume prin introducerea acestora intr-o mare varietate de la varste cat mai mici.

    Nu adauga zahar suplimentar in mancarurile si bauturile copilului atunci cand nu este cazul.

    Pana la varsta de cinci ani, nu-i da prichindelului lapte degresat, deoarece el are nevoie de toate caloriile si elementele nutritive ale acestui produs.

    Pana la varsta de patru ani, copilul nu trebuie sa manance alune sau nuci, deoarece se poate ineca. – Servirea mesei la ore regulate este esentiala.


    SFAT SUPERBEBE

    Dupa varsta de un an, cei mici incep sa deprinda gustul jocului. Daca prichindelul tau se va juca cu mancarea in loc sa o manance, cel mai bine este sa-i iei farfuria din fata si sa-l lasi sa plece de la masa. Intotdeauna trebuie sa ai la indemana gustari sanatoase pe care sa i le oferi, atentie, doar o data, intre mese. Daca nu va dori sa manance, nu insista pana la urmatoarea masa. Cu siguranta i se va face foame si va cere singur de mancare, iar atata timp cat nu scade in greutate, totul este normal.


    INFO COMPLEMENTARA

    Piramida nutritionala care se potriveste excelent copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani, asaza la baza cerealele si tot ceea contine faina integrala, apoi urca spre grupele legumelor si fructelor, urmand produsele din lapte si carnea. Varful piramidei este ocupat de dulciuri, ceea ce inseamna ca ce este bun este lasat la urma si in cantitati cat mai mici.


    ATENTIE!

    De obicei, copiii copiaza tot ceea ce vad la adulti. Acelasi lucru este valabil si in cazul regimului alimentar. Daca parintii consuma alimente prajite si foarte multe dulciuri, iar legumele le mananca doar insotite de sosuri picante, acelasi comportament va adopta si copilul.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here