O noua schema de vaccinare

    Foto: Shutterstock

    Vaccinurile sunt o sursa de stres pentru majoritatea parintilor, dar eficienta acestora in a-i proteja de boli pe copii nu poate fi contestata.

    Ministerul Sanatatii a introdus o noua schema de vaccinare obligatorie, care urmareste realizarea unui numar mai mare de vaccinuri intr-o singura doza, inlocuirea altora, depasite, care au numeroase efecte adverse cu unele de generatie noua cu mai putine efecte secundare si, in acelasi timp, introducerea unui nou vaccin, cel impotriva cancerului de col uterin pentru fetele in varsta de 10 ani. Aceste schimbari nu trebuie sa te ingrijoreze. Medicii spun ca toate aceste modificari sunt pozitive pentru copii si sanatatea lor. Vechea schema de vaccinare a fost valabila mai bine de zece ani, dar a trebuit sa fie schimbata pentru ca se faceau si vaccinuri pentru prevenirea unor boli eradicate.

    Medicii spun ca noul vaccin are mai putine efecte adverse decat cel care se administra pana acum. Numarul de injectii pe care micutii trebuie sa-l suporte s-a redus si el, odata cu noua schema de vaccinare. Pana acum, copiii cu varsta de sub un an faceau patru sau cinci injectii pentru prevenirea difteriei, tetanosului, tusei convulsive si poliomielitei. Acum vor face un singur vaccin impotriva acestor boli. Vaccinul difterotetanic din clasa I nu se va mai face, pentru ca cel realizat la varsta de patru ani asigura o protectie de zece ani.

    Vaccinarea micutilor este foarte importanta, inca din primele ore de viata, iar statisticile arata ca prin imunizare s-a redus mortalitatea, sub 1%, in cazul unor boli precum poliomielita, difteria sau tetanosul. De asemenea, gravitatea unor boli a scazut de-a lungul timpului datorita imunizarii organismului.

    Vaccinarea impotriva hepatitei virale B se face in Romania din 1995, iar incidenta bolii a scazut in ultimii ani. Mai mult, vaccinarea conditioneaza intrarea intr-o colectivitate, pentru ca este necesara o schema de vaccinare completa la inscrierea copilului la gradinita sau scoala.

    In momentul de fata, parintii care nu se prezinta cu copilul la pediatru pentru realizarea vaccinurilor nu sunt sanctionati, desi acestia risca sanatatea micutilor nu doar pe timpul copilariei, ci si in viata de adult.

    Mai putine intepaturi

    Potrivit noii scheme de vaccinare, in primele 24 de ore de la nastere, micutii trebuie sa fie vaccinati impotriva hepatitei B. La patru zile, cel tarziu, a saptea de la nastere, se face vaccinul impotriva tuberculozei. Urmeaza ca la doua luni de viata si la sase luni, micutii sa fie imunizati impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (DTPa), hepatitei B si poliomielitei (VPI). La 13 si 14 luni se repeta vaccinul DTPa impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, se face cel impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului (RRO) si cel impotriva poliomielitei (VPO), de data aceasta, oral. La patru ani se repeta DTPa ( impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive), in clasa I se repeta vaccinul RRO ( impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului), in clasa a III-a se face iar imunizare impotriva poliomielitei (VPO). In clasa a IV-a, fetitele fac vaccinul impotriva cancerului de col, iar in clasa a VIII-a se face ultimul vaccin inclus in schema de vaccinare obligatorie, cel difterotetanic si rubeolic. Toate aceste vaccinuri se fac pentru ca protejeaza copiii de boli.
    Citeste mai mult in revista Superbebe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here