Obezitatea este o problema care afecteaza din ce in ce mai multi oameni si despre care se spune ca a capatat, la nivel mondial, chiar un caracter epidemic…
Greutatea excesiva a copilului trebuie sa fie un prim semnal de alarma pentru parintii care au datoria de a scapa de nocivele obiceiuri de a-si indopa mostenitorii ca pe niste gaste, dupa principiul din batrani, “gras si frumos”. Un copil care capata obiceiuri alimentare nesanatoase, care fura mancare sau care vede ca parintii cedeaza capriciilor sale, se va transforma intr-un adult cu un acelasi stil de viata, sustinut din plin si inerentele fast-food-urilor si produselor ce mustesc de E-uri.
Simptomele obezitatii incep de la oboseala, dureri de spate, dureri de cap, probleme articulare si tulburari de somn pana la probleme la scoala, dificultati emotionale si probleme psihologice. Obezitatea este cauzata de dieta nesanatoasa prea bogata in zaharuri si grasimi si lipsa exercitiului fizic. Ocazional intervin si afectiuni rare sau hipotiroidism. Poti verifica si daca copilul tau este obez sau are astfel de tendinte. Pentru aceasta poti sa ii calculezi indexul de masa corporala (IMC).
Ai la dispozitie urmatoarea formula: greutatea, in kg, impartita la inaltime, in metri, la patrat. Un IMC de 18.5 pana la 25 reprezinta o greutate normala, in timp ce o valoare cuprinsa intre 25 si 30 semnifica o greutate peste normal, iar indicele IMC de peste 30 indica, in mod cert obezitatea.
Nu astepta acumularea kilogramelor
Daca copilul tau are tendinta de a deveni un mancacios si nu il poti controla, cere ajutorul unui dietetician. Primul obiectiv in aducerea copilului la o greutate sanatoasa nu ar trebui sa fie intr-o prima faza pierderea kilogramelor excesive, ci stoparea procesului de ingrasare. Nu-i impune copilului cure de slabire, cel mult, ocoleste acele produse care ii pot face rau: prajituri, bomboane, zahar, produse de patiserie, bauturi carbogazoase si determina-l sa faca sport.
Chiar daca nu-i sunt deloc pe plac, stimuleaza-l pe micut sa consume cat mai multe fructe si legume si redu aportul de grasimi. De asemenea, asigura-te ca aceste reguli sunt respectate atat de bunici cat si de personalul gradinitei unde iti duci prichindelul. Ideal ar fi ca intreaga familie sa incerce sa aspire la un mod de viata cat mai sanatos. In general, pentru scaderea ponderala trebuie sa se reduca numarul de calorii consumate sub forma de alimente solide si lichide, sa se faca mai multa miscare si, mai important, sa se combine cele doua. Esentiala este prevenirea obezitatii, iar pentru aceasta ar trebui sa fii atenta si la marimea portiilor de mancare pe care i le oferi micutului. Copilul nu trebuie determinat sa manance tot ce e in farfurie, ci trebuie invatat sa se opreasca cand este satul.
Intrebare:
In ce mod poate fi afectata sanatatea unui copil care are tendinta de a deveni obez?
De regula apar probleme cu articulatiile si probleme osoase (picioare deformate), hipertensiune craniana benigna cu dureri de cap si tulburari de vedere, boli ale vezicii biliare, tensiune arteriala crescuta, niveluri inalte ale grasimilor in sange si diabet. Exista de asemenea si importante efecte psihologice care duc la diminuarea increderii in sine.