Nu exista „nu pot“ la alaptat

    Nu mai este o noutate pentru nicio mama faptul ca alaptarea la san este cel mai de pret mod in care isi poate hrani bebelusul pentru ca acesta sa creas ca voinic si sanatos.

    Ce femeie nu spera sa treaca cu bine marele test pe care orice proaspata mama il da imediat dupa nastere, adica sa reuseasca sa isi alapteze copilul la san. Pentru multe mame primele zile sunt complicate si stresante, motiv pentru care se intampla ca de multe ori sa se renunte cu prea mare usurinta, in detrimentul bebelusului.

    Dar lucrurile nu sunt deloc asa de complicate precum par. Important este ca tu sa fii decisa sa faci acest lucru si, in plus, sa respecti cateva reguli care presupun in primul rand o pregatire a sanilor inca din timpul sarcinii. Altfel, specialistii au ajuns la concluzia ca nu exista „nu pot“, ci „nu vreau“. Pregatirea se poate realiza inca din luna a patra de sarcina, prin frictionarea mamelonului cu un prosop aspru, la fiecare dus, procedura ce are ca scop desfundarea canalelor galactofore.

    Dupa nastere, secretia lactata se instaleaza treptat, dar acest lucru depinde de cativa factori. In primul rand de precocitatea punerii la san a nouna scutului. In caz de nastere prin operatie cezariana, lactatia se instaleaza putin mai greu din cauza efectului anesteziei, iar mama trebuie sa aiba foarte multa rabdare. Important de stiut este ca nu exista motive pentru ca o femeie sa spuna ca nu poate sa-si alapteze copilul la san. Totul depinde de disponibilitatea si rabdarea de a se obisnui cu aceasta procedura.

    O chestiune de ambitie

    Cu cat nou-nascutul suge la san mai viguros, cu atat se va forma mai mult lapte. Pentru a avea succes, mama care alapteaza trebuie sa aiba un regim de viata echilibrat, sa manance, sa bea lichide (ceai de anason si ceai de chimen) si sa se odihneasca cat mai mult. In plus, este important sa se foloseasca metoda de alaptare la cerere. Adica sa puna sugarul la san cand acesta doreste. Apoi el trebuie ajutat sa „scoata“ aerul intre supturile de la cei doi sani. In privinta alimentat iei nu trebuie facute eforturi foarte mari si nici nu este valabila zicala populara ca trebuie sa mananci mai mult cand alaptezi. Trebuie doar sa mananci corect. In plus, daca totusi cantitatea de lapte nu este suficienta si copilul nu creste in greutate, se poate suplimenta cu ajutorul formulelor de lapte.

    Va trebui, inainte de toate, sa eviti sa consumi alimente condimentate, ce pot modifica gustul laptelui, cum este cazul cepei sau cel al usturoiului, desi asta se poate intampla si cand consumi marar sau patrunjel. Aceste arome nu ii fac rau bebelusului, dar pur si simplu nu ii sunt pe plac. Vorbind despre mirosurile care il pot deranja pe copil, evita deodorantele in momentul alaptarii. Foarte importanta este desfundarea nasului inainte de fiecare alaptare, deoarece copi lul are caile nazale foarte ingus te si daca nasul este infundat e complicat pentru el sa respire si sa suga in acelasi timp.

    Intrebarea lunii

    Calitatea laptelui este influentata de tipul de alimentatie?

    Multe mame traiesc cu impresia ca nu au laptele bun. Exista variatii in privinta cantitat ii furnizate de organismul tau, dar cantitatea de hrana pe care o consumi nu influent eaza calitatea laptelui. Mai important este sa fii linistita si singura in momentul in care iti alaptezi copilul.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here