De cele mai multe ori, o femeie gravida, mioapa, este sfatuita de medicul sau sa nasca prin cezariana.
Chiar daca nu este o afectiune oculara grava, ochiul miop este mult mai sensibil din punct de vedere structural. In general, persoanelor cu miopie medie si mare, le este recomandat sa evite eforturile fizice mari, in cazul femeilor gravide, mioape, le este recomandata cezariana, deoarece in timpul nasterii normale, mai ales in momentul expulziei fatului, pot fi supuse unui efort fizic foarte mare. Mai exact, efortul depus in timpul unei nasteri dificile, poate da nastere unor complicatii oculare cum ar fi cresterea dioptriilor sau dezlipirea de retina. Dezlipirea de retina poate fi totala sau partiala, tratamentul acesteia fiind exclusiv chirurgical iar rezultatele nu sunt intotdeauna cele dorite. Doar nimeni nu-si doreste ca in calitate de proaspata mamica, in loc sa te ocupi de copilul tau, care si asa te va solicita foarte mult in primele lui saptamani de viata, sa trebuiasca sa te operezi la ochi. Specialistii considera ca, in general, riscurile sunt mai mari in cazul mioapelor de mai mult de 3- 4 dioptrii. Pe de alta parte, nici in cazul existentei unor dioptrii mai mari de -4 nu exista o certitudine a necesitatii cezarianei, insa unii medicii sunt de parere ca este bine sa se evite orice risc.
Ai nevoie de monitorizare permanenta!
Vei spune probabil ca daca ai miopie, iti pui ochelari si totul s-a rezolvat. Dar lucrurile nu stau chiar asa, miopia este un defect al vederii, un viciu de refractie, care se manifesta prin dificultatea de a vedea la distanta. Aceasta afectiune este cauzata de faptul ca imaginea se formeaza in fata retinei si nu pe aceasta. In mod normal, o persoana mioapa, nu se confrunta cu alte probleme decat cele create de dependenta de ochelari sau lentile de contact. Afectiunea nu se poate trata medicamentos, cine vrea sa nu mai poarte ochelari poate apela la chirurgia refractiva cu laser, implant de cristalin artificial in scop refractiv sau alte metode. Chirurgia refractiva, indiferent de metoda este foarte la moda, riscurile fiind minime. Ce trebuie inteles este faptul ca dupa o astfel de operatie, in scop refractiv, persoana in cauza nu mai are nevoie de ochelari sau alte metode de corectie optica, dar ochiul este tot miop, deci indicatia de cezariana, la cei cu peste 3-4 dioptrii, ramane valabila. Nu mai este un secret faptul ca pe timpul sarcinii, organismul femeii este supus unor transformari si eforturi. De aceea, in timpul sarcinii, gravida trebuie sa acorde multa atentie oricarei afectiuni medicale, chiar daca aceasta, la prima vedere, nu are legatura cu sarcina. Exista afectiuni care, fiind prezente in timpul sarcinii, pot influenta modalitatea de nastere, iar miopia este una dintre ele.
INTREBAREA LUNII
Ce variante de nastere exista in situatia in care nasterea naturala este considerata riscanta?
Nasterea in apa este considerata ca fiind o metoda ce diminueaza foarte mult efortul fizic si poate fi benefica in cazul miopiilor mici, dar cezariana ramane cea mai buna metoda. Si anestezia peridurala poate fi o solutie la indemana si se realizeaza cu succes la foarte multe clinici din tara.