Mamele stresate cresc copii obezi?

Imagine de Matthias Böckel de la Pixabay

Principalele motive care genereaza stresul matern sunt grijile financiare, imprumuturile, asigurarile de sanatate insuficiente, dar si alti factori. „Oamenii mananca si ca reactie la stres”, a spus sustine Craig Gundersen de la Universitatea Illinois, care a coordonat realizarea unui studiului care determina legatura dintre stresul mamei si obezitatea la copii. El a argumentat ca aceasta concluzie poate fi aplicata si in cazul copiilor care cresc intr-o familie cu probleme.

Gunderson si colegii sai de la Universitatile din Iowa si Michigan au realizat acest studiu pe baza datele provenite dintr-un raport guvernamental legat de probleme de nutritie, pe un esantion format din 841 de copii provenind din familii foarte sarace. “Am descoperit ca volumul de stres pe care il resimte mama este un factor determinant al obezitatii in randul copiilor”, a concluzionat echipa de cercetatori (*studiul a fost publicat in revista Pediatrics).

„Un numar majoritar de mame implicate in cercetare sufera de cel putin un sindrom asociat cu anxietatea si depresia. Oferindu-le acestor femei consiliere si tratament medical adecvat, aceste afectiuni pot fi tratate, ceea ce va contribui la reducerea problemelor legate de greutatea corporala in randul copiilor”, sustin cercetatorii.

Pe scurt, stresul matern poate fi un factor care contribuie semnificativ la cresterea numarului de copii supraponderali. „Descoperirile nostre sunt relevante mai ales pentru segmentul de varsta 3-10 ani”, au spus cercetatorii, copiii gasind drept refugiu mai ales in activitati petrecute in afara casei – prieteni, scoala si alte activitati extra.

Milioane de copii provenind din familii sarace pot deveni obezi inainte de a implini zece ani, stresul mamelor determinand consumul de mancare nesanatoasa in randul celor mici, informeaza un studiu al Universitatii din Illinois. Potrivit cercetatorilor, riscul de a deveni obezi este mai mare in cazul copiilor care au la dispozitie resurse de mancare in care se pot refugia cand resimt stres in jur.

In tarile vest europene, prevalenta bolii oscileaza intre 20% si 25%, cu o crestere extrem de rapida in randul copiilor. In Romania, 1 din 4 copii are probleme de greutate (*studiu facut in 2015). Mai mult, specialistii sustin ca unul din trei copii obezi va deveni un adult obez, pronosticul fiind mai alarmant in situatiile in care obezitatea apare precoce.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here