Mainile curate tin la distanta virusii, bacteriile si parazitii

    Foto: Shutterstock

    Cea mai importanta este spalarea cat mai frecventa pe maini, apoi educarea copilului in asa fel incat sa nu imprumute obiecte prin care se pot transmite germeni si virusi. La scoala, majoritatea lucrurilor pot deveni vehicule de transmitere a bolilor pentru ca micutii rod stilourile, creioanele, ating diverse obiecte si pentru ca sala de baie nu le este la indemana, nu se spala la fel de riguros si la fel de des cum o fac acasa.

     Copilul trebuie sa stie ca e interzis sa imprumute batista, stiloul si creionul unui alt elev si sa nu bea suc sau apa din sticla din care deja a mai baut cineva. Chiar cand copilul tau se spala pe maini, nu este sigur ca si ceilalti elevi, colegi ai lui, fac acelasi lucru. Folosindu-le obiectele, micutul se poate imbolnavi. Virusii si bacteriile pe care le pot contacta copiii aflati la scoala sunt in general virusi si bacterii digestive: infectiile cu salmonella, dizenteria bacteriana, enterovirusuri, paraziti interni ca jardia, lambria, oxiuri, limbrici si hepatita virala A.

    Curatenia si spalarea frecventa pe maini sunt cele mai eficiente in reducerea raspandirii virusurilor. De asemenea, curatarea suprafetelor susceptibile de contaminare si a obiectelor murdare, cu apa si sapun si apoi dezinfectarea lor cu o solutie clorurata poate fi o metoda foarte eficienta pentru inactivarea unor virusi.

    irusii nu pot fi distrusi de medicamente iar tratamentul se limiteaza la a ajuta organismul sa se refaca, la stabilizarea corpului si la eliminarea disconfortului indus de boala. Infectia cu hepatita A se poate evita prin vaccinare, la fel si gripa, insa restul bolilor care pot ajunge in organism din cauza mainilor murdare se pot preveni exclusiv prin igienizarea mainilor, a obiectelor si a hranei ce ajunge in organism.

    Copilul trebuie sa aiba obiectele lui de igiena personala, propria batista pe care sa nu o imprumute sau servetele de unica folosinta, trebuie sa nu foloseasca acelasi prosop impreuna cu altii, sa se spele cat mai des pe maini cu sapun si intotdeauna inainte sa manance. Aceste reguli nu sunt valabile doar pentru scolari, ci sunt valabile pentru toti oamenii, toata viata.

    [SFAT] Sfat superkids: Ca parinte nu poti controla foarte riguros igiena copilului tau la scoala, dar "inarmeaza-l" cu servetele de unica folosinta cu care sa se stearga pe maini dupa ce se spala, cu servetele umede pentru cazul in care nu are acces rapid la o sursa de apa. Pastreaza-i unghiile scurte pentru ca microbii sa nu se depoziteze in spatiile dintre carne si unghie. Pregateste-i o sticla cu apa sau suc din care sa bea doar el. Important este si sa te interesezi cand inscrii copilul la scoala daca institutia respectiva de invatamant are sau nu autorizatie sanitara de functionare.
    Chiar daca sunt scoli ce functioneaza fara autorizatie, este de preferat sa duci copilul la o institutie care are toate aprobarile necesare si respecta toate normele de igiena. Nu este vorba doar de apa curenta calda si rece sau de grupuri sanitare raportate la numarul de elevi care in majoritatea scolilor din Romania nu sunt conforme cu normele, ci si de reglementari in privinta iluminatului clasei si obligativitatii asigurarii unor pupitre si scaune reglabile. [/SFAT]

     

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here