500 de grame de fasole, linte sau mazăre conţin suficiente valori din punct de vedere nutriţional pentru a hrăni între 6 şi 8 persoane. Sunt surse de proteine vegetale, sunt lipsite de colesterol, cât şi de grăsimi şi sare. Sunt, de asemenea, bogate în fibre alimentare şi în vitamina B9 (acid folic). Conţin fier, calciu, fosfor şi potasiu. Graţie tuturor acestor calităţi sunt adesea asemuite cu carnea. Legumele uscate nu sunt însă recomandate copiilor mai devreme de 15 sau chiar 16 luni deoarece se digeră mai greu decât alte legume. Ca şi cantităţi, nu se recomandă mai mult de 20 de grame de legume uscate pe săptămână pentru copiii cu vârste între doi şi patru ani, şi circa 35 de grame pe săptămână pentru copiii cu vârste între 4 şi 6 ani.
Este foarte important să fie foarte bine fierte pentru că în acest fel enzimele care împiedică digestia devin inofensive. Proaspete, prepararea lor poate dura 30-40 de minute. Uscate, ele devin bogate în proteine şi săruri minerale şi necesită ca timp de preparare mai mult de o oră. Înainte de a fi gătite, este indicat să fie lăsate la înmuiat cel puţin 8 ore, schimbându-se apa în câteva reprize. În final, se pun la fiert în apă rece fără sare, pentru că sarea le întăreşte. La sfârşit, pentru a împiedica fermentarea se pot adăuga diferite condimente precum chimen, oregano, un căţel de usturoi sau cuişoare.
[SFAT]Mâncărurile cele mai iubite de copii, din legume uscate, sunt sub formă de supe, piureuri sau chiar pateuri. Piureurile pot fi consumate ca atare sau sub formă de garnitură. Un piure de mazăre cu cartofi amestecat cu câteva crutoane va fi „devorat” cu siguranţă de micuţul tău. Atenţie: Oricât ar fi de bine fierte, legumele seci pot provoca fermentaţie în interiorul intestinului având drept consecinţă apariţia unor balonări adesea dureroase. Pentru o mai bună digestie sunt de preferat mai mult piureurile. [/SFAT]