In viata unui copil jucariile au roluri multiple si complexe, sunt necesare si chiar esentiale pentru dezvoltarea armonioasa atat din punct de vedere fizic cat mai ales cognitiv si afectiv.
Atunci cand vedem jucarii ne gandim involuntar la copii si chiar la copilaria noastra. Acesta este unul dintre faptele care indica importanta majora pe care o au jucariile in copilarie, importanta pe care au avut-o pentru noi si pe care o au in prezent pentru copiii nostri. Pentru copil jucaria nu este numai un obiect care ii ofera momente de distractie si relaxare. Este mai mult decat atat.
Jucaria este un obiect important intrucat are un rol esential in dezvoltarea copilului din punct de vedere afectiv, cognitiv si fizic. Jucaria trebuie sa aiba o caracteristica fundamentala: sa dea posibilitatea copilului de a experimenta lucruri noi. Pornind de la proportii, culori, forme, copilul isi construieste o relatie personala cu jucaria, intre realism si fantezie, exprimandu-si propria creativitate si formandu – si propriile trasaturi de personalitate. Astfel, jucariile si jocurile diferite stimuleaza dezvoltarea fanteziei copilului.
Inca din primele luni de viata, jucariile sunt importante pentru copil intrucat ii permit mai intai observarea anumitor fenomene, a legaturii intre sunete si sursa lor, a culorilor si formelor, apoi ii permit sa se dezvolte explorand cu manutele si nu numai, sa isi antreneze concentrarea atentiei, indemanarea si capacitatea de a potrivi si organiza lucrurile si, pe masura ce creste, sa exerseze imitarea actiunilor adultilor si relatiile si rolurile.
Atunci cand alegi o jucarie pentru copilul tau trebuie sa tii cont de varsta lui, avand in vedere ca exista jucarii potrivite pentru fiecare categorie de varsta, construite special pentru a stimula si satisface nevoie de dezvoltare caracteristice, dar si pentru a respecta normele de siguranta menite sa protejeze copilul. Eticheta fiecarei jucarii trebuie sa contina informatii care sa te ajute sa alegi. In plus, nu trebuie sa neglijezi nici preferintele copilului pentru a te asigura ca acea jucarie va fi pe placul lui si isi va indeplini cu succes rolul. Jucariile alese in mod adecvat favorizezaza o formare sanatoasa si pozitiva.
Jucaria stimuleaza inclinatiile catre socializare ale copilului, incurajeaza invatarea, stimuleaza curiozitatea fundamentala pentru dezvoltarea fanteziei, imaginatiei si creativitatii. Totodata, imbogateste viata de familie favorizand exprimarea si comunicarea intre memebrii acesteia. Este, asa cum am spus, o parte integranta a dezvoltarii copiilor. Jucariile au totodata si rol de securizare pentru copiii mici. Astfel, multi copii isi formeaza in timp o preferinta pentru o anumita jucarie care capata rol de obiect tranzitional, adica acel obiect pe care il doreste mereu aproape si asupra caruia isi revarsa afectiunea. Obiectul tranzitional reprezinta astfel un adevarat substitut al mamicii care ii ofera confort mai ales in momentele in care aceasta nu este langa el.
Jucariile nu trebuie sa fie prea putine intrucat copilul nu va fi suficient stimulat dar nici excesiv de multe intrucat exista riscul de a crea confuzie si indecizie in mintea copilului. Jucariile trebuie sa nu puna in pericol siguranta copiilor si sa fie facute din materiale care satisfac cele mai inalte niveluri de calitate. Copiii isi pot folosi imaginatia pentru a transforma in jucarie orice obiect comun insa o jucarie adevarata le permite sa intre imediat in lumea jocului.