Jocuri amuzante

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Bucuria bebelusului tau este cu adevarat molipsitoare si poti profita de toate ocaziile pentru a-i vedea cat mai des privirea luminoasa si zambetul. Vei fi surprinsa cand vei vedea cat de usor si cu cat de putine lucruri poti obtine buna lui dispozitie.

    In afara de plans, zambetul este prima forma de comunicare a bebelusului cu cei din jurul lui si primele zambete ale unui sugar se afla printre cele mai placute amintiri ale unui parinte. Treptat, pe masura ce bebe incepe sa stea mai mult timp treaz, sa observe comportamentul celor din jur si sa se joace cu ei apare si rasul, ca manifestare a bucuriei. Si ce poate fi mai frumos pentru un parinte decat rasul copilului sau.

    Bebelusii trebuie incurajati sa isi manifeste bucuria si au nevoie de stimularea si satisfacerea curiozitatii iar parintii sunt principalele “personaje” din viata lor. Foloseste-te de toate lucrurile pe care le ai la indemana si mai ales de toate lucrurile de care observi ca bebe este atras pentru a te juca cu el si a-l invata cat mai multe lucruri.

    “Lucruri amuzante"

    Materiale lucrurile obisnuite din casa. Pentru a incuraja dezvoltarea umorului bebelusului tau fii atenta la reactiile lui si identifica situatiile, actiunile sau lucrurile care il amuza si repeta-le cu acest scop. Incearca sa iti misti capul si sa vorbesti cu o voce haioasa sau fa orice altceva care vezi ca ii aduce zambetul pe buze. In general, orice este iesit din comun il va face pe cel mic sa rada cu conditia sa nu fie indfricosator sau excesiv de zgomotos si sa il sperie.

    Foloseste esarfe, palarii sau ochelari cu care sa iti modifici infatisarea si stai cu el in fata oglinzii punandu-i si lui esarfa sau palaria folosita de tine. „Mergi” cu degetele pe pielea lui pentru a ajunge la diferite parti ale corpului (urecte, nasuc) pe care sa le ”prinzi” in mod distractiv. Repeta denumirile obiectelor folosite sau partilor corpului pentru a-l ajuta sa le invete si el. Ai grija ca la aceasta varsta copilul tau se poate plictisi repede sau interesul lui poate fi captat de altceva in timpul jocului asa ca nu te enerva daca bebe intrerupe jocul si nu il prelungi, in orice caz, mai mult de 5 minute.

    “Mai multe palarii”

    Pentru un bebelus deja obisnuit sa se joace cu cei din jur, o schimbare de infatisare a unei persoane familiare poate fi distractiva si se poate transforma intr-un motiv de distractie. Totusi, ai grija ca schimbarea infatisarii sa nu fie atat de radicala incat bebe sa nu te mai recunoasca pentru ca atunci este posibil sa se sperie putin. Joaca-te cu copilul tau timp de 5-10 minute folosind un cos sau o cutie in care sa pui mai multe palarii, sepci si caciuli. Stati pe podea sau pe pat unul in fata celuilalt si puneti-le pe rand pe capul fiecaruia facand haz.

    Puteti sa va jucati in fata unei oglinzi pentru ca cel mic sa se obisnuiasca si cu propria imagine. Pentru a varia si a face jocul mai distractiv schimba-ti vocea de fiecare data cand schimbi sapca sau palaria sau pune-le pe capul tau unele peste altele pana se darama. Puteti integra in joc si papusi sau jucarii de plus care sa poarte palariile, sepcile si caciulile.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here