Intelepciunea basmelor

    Au fost odata ca niciodata… Harap Alb, Frumoasa din Padurea Adormita, Cenusareasca, Frumoasa si bestia, Alba ca Zapada si cei sapte pitici. De cate ori iti incepi ziua sau o termini recitand, uneori aproape adormita aceste expresii, chiar pentru a mia oara.

    Ce parinte nu este pus la "munca" de copilul sau, mai ales seara, inainte de culcare pentru a spune o poveste. Unii prichindei mai convingatori reusesc chiar sa obtina o poveste dimineata sau in timpul zilei, fie ea si de la un bunic prins la inghesuiala, daca cu parintele nu-i iese pasenta.

    Aproape in fiecare basm are loc o lupta, cu spanul, dragonul, balaurul, capcaun, vrajitoarea, ursul, lupul sau un monstru marin. De regula, eroul invinge, iar atmosfera basmului se destinde, devine luminoasa, dupa ce a fost tensionata si plina de suspans.

    Ti-ai privit copilul in timp ce acesta asculta un basm indiferent ca i-l citeai tu, i-l povesteai, asculta povestea la radio sau vedea un desen animat? Ai avut rabdare sa-i observi chipul, sa vezi cat de mult traieste actiunea, e cu sufletul la gura sa vada cum se descurca eroul preferat, teama, bucurie? De cate ori ai stat in final sa cugeti asupra modului in care o poveste, oricat de scurta, contribuie in final la educatia copilului tau pentru ca in mod cert, acest lucru se intampla.

    Nu trebuie privita strict ca un instrument de educatie, dar cu siguranta, lumea basmelor isi pune puternic amprenta asupra dezvoltarii psihice a copilului. El primeste prin intermediul povestilor o avalansa de mesaje cu aplicabilitate finala la un moment dat in viata de zi de zi.

    Spre deosebire de gradinita, unde in general i se sugereaza, conform unei programe bine stabilite un anumit subiect, este posibil sa te gandesti care ar fi genul de povesti potrivite pentru copilul tau. Ei bine, nu exista o restrictie pentru aceasta si s-ar putea sa descoperi ca micutul tau este fascinat chiar de anumite stiri de business din ziarele de profil, de articole in care se vorbeste despre oamenii politici sau iti soarbe cuvintele fascinat cand te aude vorbind despre Chivu sau Mutu.

    Pedagogii spun ca ideal este sa interactionezi foarte mult cu copilul tau in timpul unei asfel de povesti. Sa nu lasi, obosita fiind, sa curga doar o succesiune de cuvinte in speranta ca tonul tau mieros si soptit il va calma pe micut, ii va distrage atentia sau chiar il va adormi mai repede. Provoaca-l sa puna intrebari, comentati impreuna situatiile sau descrieti peisajele sau locurile in care se desfasoara actiunea asa cum o vedeti voi, chiar daca exista poze.

    Daca copilul tau este foarte sensibil prezinta-i cu blandete anumite situatii sau personaje inspaimantatoare. Basmul poate juca un rol de executoriu sau dimpotriva sa bantuie noptile copilului. Povestea trebuie sa-l ajute pe cel mic sa treaca peste temerile lui si angoase pentru a le stapani mai bine. In esenta, povestile pentru copii fascineaza si aduc bucurie, indiferent de varsta. Nu de putine ori poate ti s-a intamplat sa-ti amintesti o anumita poveste care, in copilarie, facea parte din viata ta. Povestile pentru copii nu sunt doar pentru copii, ci si pentru parintii care vor sa le aduca celor mici povestile de odinioara si, astfel, o parte din frumusetea copilariei lor. Ofertele de povesti pentru copii variaza de la un magazin la altul, de la o librarie la alta. Pentru a adapta tehnologia de astazi la vremurile de altadata, anumite librarii ofera, pe langa deja-cunoscutele carti de povesti, varianta povestilor audio si video. De asemenea, poti opta pentru povestile romanesti sau straine.

    Huckleberry Finn, Hansel si Gretel, Motanul Incaltat, Cei 3 purcelusi, Scufita Rosie, Cenusareasa, Frumoasa din Padurea Adormita, Alba ca Zapada si cei sapte pitici sunt cateva din cele mai cunoscute povesti pentru copii scrise de autori straini. Se poate pune evident problema cum le alegi. Poate fi o sarcina grea. Cel mai bine este sa se fixeze anumite criterii de alegere: capacitatea de solicitare a imaginatiei si a visului, ori de stapanire a temerilor, bogatia de informatii despre viata, poezia textului sau magia mesajului. Mesajul are rolul determinant, copilul incepand sa-si puna intrebari, sa discearna binele de rau, sa clasifice personajele dupa harnicie, viclenie, bunatate, incapatanare.

    Sfat: Citeste-i in primul rand povestile care ti-au placut cand erai copil dar daca nu pare interesat, lasa-l sa te indrume. Va alege singur basmul care raspunde la preocuparile sale din acel moment. Basmele transmit un mesaj diferit la fiecare varsta, totusi unele povestiri sunt mai complexe decat altele. Poti alege intre cartile cu povesti si povestile audio sau video, fiecare cu avantajele lor. Daca micutul nu stie sa citeasca, povestile audio reprezinta una dintre cele mai bune solutii de a-l face sa descopere lumea povestilor. Daca piticul stie sa citeasca, cartile sunt mai indicate deoarece acestea il ajuta sa-si dezvolte vocabularul.

    Atentie: Incearca la inceput povesti scurte sau repetitive: Cei trei purcelusi, Fetita cu parul de aur si ursii din padure. Pe la 3 sau 4 ani, copiii sunt deja sensibili la aceste povesti. Nu exista o regula, cel mai bine fiind sa incerci mai multe povesti si cand vezi ca piticul manifesta un interes particular sa-i repeti povestea.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here