In perioada sarcinii, trebuie sa acorzi o mult mai mare atentie felului in care te speli pe dinti, pentru a evita aparitia cariilor si inflamarea gingiilor.
Efectul combinat dintre cresterea volumului de sange din organism si modificarile hormonale poate provoca aparitia unor mici probleme legate de sanatatea dintilor si a gingiilor tale. Acestea pot deveni moi si spongioase si pot sangera atunci cand te speli pe dinti sau cand musti dintr-un aliment tare, precum marul sau alt fruct asemanator.
De asemenea, pot ramane bucati de mancare la baza dintilor, prinse intre gingii, ceea ce poate cauza aparitia unor infectii. Sunt situatii in care apare chiar o afectiune numita „tumora de sarcina“, ceea ce se manifesta prin modificarile de volum ale gingiei. De regula, aceste simptome dispar dupa nastere. Ceea ce ai de facut este sa pastrezi cu mare grija igiena dentara si sa nu te sperii de sangerarea care poate sa apara cand te astepti mai putin. De aceea, foloseste o periuta de buna calitate, pe care va trebui sa o schimbi la primul semn de uzura a firelor, nu mai tarziu de doua-trei luni.
Pasta de dinti pe care o vei alege va avea un efect profilactic prin fluorul pe care il contine, iar timpul cat te speli pe dinti trebuie sa fie de minimum doua-trei minute. Pe toata perioada sarcinii este indicat sa mergi regulat la medicul stomatolog, chiar si pentru o simpla consultatie.
„Pasta de dinti pe care o vei alege va avea un efect profilactic prin fluorul pe care il contine, iar timpul cat te speli pe dinti trebuie sa fie de minimum doua-trei minute.“
SFAT SUPERBEBE
Iata o tehnica usoara de periaj, recomandata de Asociatia Igienistilor Dentari din Statele Unite ale Americii: asaza periuta de-a lungul marginii gingiei astfel incat sa formeze un unghi de 45 de grade cu dintii. Periuta sa atinga atat dintii, cat si gingia. Opreste-te asupra unui grup de 2-3 dinti. Fa o miscare de vibratie usoara, orizontal, cu periuta fixata pe acestia. Apoi „matura“ suprafetele dintilor dinspre gingie inspre marginea libera a dintilor.