Ingrijirea buricului bebelusului

    PHOTOLAND/ CORBIS

    In timpul sarcinii, fatul primeste substantele nutritive si oxigenul din placenta, care este plasata pe peretele interior al uterului. Copilul este conectat la placenta prin intermediul cordonului ombilical.
    Imediat dupa nastere, cordonul ombilical este prins cu o clema, cat mai aproape de abdomenul bebelusului si apoi taiat, o procedura deloc dureroasa. Pentru 10 pana la 21 de zile, micutul va avea in dreptul buricului un ciot, care se va usca si va cadea de la sine. Pana in momentul in care „ciotul ombilical“ va cadea, trebuie ingrijit cu atentie. Medicii pediatri sunt de parere ca, pentru cea mai buna si rapida vindecare, este necesar ca zona buricului sa fie mereu curata si uscata. De aceea, este indicat ca, in primele saptamani de viata ale bebelusului tau, sa-i pui numai scutece care nu acopera zona buricului, astfel incat aceasta sa fie mereu aerisita. Dupa ce acel ciot va cadea, s-ar putea sa observi pe scutec o mica pata de sange, ceea ce este absolut normal. Daca in camera copilului este o temperatura ridicata sau afara este foarte cald, iti poti lasa micutul imbracat doar cu un tricou de bumbac si un scutec de unica folosinta. In acest fel, vei grabi procesul de aerisire si uscare a buricului. Evita body-urile pana in momentul in care ciotul ombilical a cazut si niciodata nu incerca, chiar daca acesta pare ca se mai tine doar intr-un fir de ata, sa tragi de el, pentru a-l inlatura. Cat priveste curatarea, parerile sunt impartite.
    Unii specialisti recomanda curatarea zonei doar cu un servetel de bumbac umezit in apa, pe cand altii opteaza pentru curatarea cu alcool medicinal. In cateva dintre farmaciile romanesti se gaseste un preparat farmaceutic cu alcool, special pentru ingrijirea si curatarea buricului.


    ATENTIE

    »» Daca optezi pentru metoda de curatare cu alcool, tot ce trebuie sa faci este ca o data sau de doua ori pe zi sa tamponezi zona cu un servetel de bumbac curat, imbibat in alcool. Ai grija ca, in urma acestei proceduri, toate pliurile pielii din aceasta zona sa fie curatate. »» In cazul in care copilul face febra si pare ca nu se simte bine, zona buricului devine rosie si umflata, iar la baza ciotului apare puroiul, acestea sunt semnele unei infectii, care te vor indruma sa consulti cat mai repede un medic pediatru.


    „Medicii pediatri sunt de parere ca, pentru cea mai buna si rapida vindecare, este necesar ca zona buricului sa fie mereu curata si uscata.“

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here