Din motive religioase, sociale, culturale sau de igiena, unii parinti aleg circumcizia ca procedura non-terapeutica pentru mostenitorii lor. Cir cumcizia reprezinta intervent ia chirurgicala prin care se indeparteaza preputul, un pliu al pielii ce acopera si protejeaza capul penisului.
Circumcizia se poate efectua si ca tratament al unor afectiuni medicale ale penisului copiilor si adultilor, ca de exemplu balanita (inflamatia varfului penisului), fimoza (imposibilitatea decalotarii varfului penisului) sau parafimoza. Printre avantajele circumciziei se numara si acelea ca aceasta operatie reduce riscul infectiilor de tract urinar in copilarie, a bolilor cu transmitere sexuala si a cancerului de penis la adult. In cazul baieteilor carora nu li s-a facut circumcizie, trebuie sa stii ca se spala cu o compresa sau cu un tampon de vata penisul si scrotul, fara a forta, evitnd decalotarea preputului. Nu utiliza sapun, care usuca pielea, si, de fiecare data, curata foarte bine pliurile. La nastere, la majoritatea baietilor, preputul este complet atasat de gland. Cu timpul insa, se largeste treptat in mod natural, favorizat de smegma, o secretie densa, albicioasa ce se formeaza intre gland si preput.
In cazul in care se opteaza pentru circumcizie, trebuie stiut ca, post-operator, zona se vindeca in 7 pna la 10 zile. Imediat dupa operatie, zona ar putea sa fie rosiatica si, de asemenea, ar putea sa apara mici scurgeri galbui, care vor disparea pe masura ce se vindeca. Tot ce ai de facut este sa mentii zona intima pe cat de curata posibil. Spala-l cu miscari blande, folosind apa calduta si sapun cu pH neutru si asigura-te ca ai curatat si cele mai mici urme de fecale, deoarece acestea, in contact cu zona inflamata, pot produce infectii serioase. Daca medicul a folosit un bandaj pentru a proteja zona, asigura-te ca-i schimbi micutului bandajul la fiecare schimbare de scutec. Tot medicul va fi cel care iti va recomanda cel mai bun unguent care sa ajute vindecarea si sa previna lipirea bandajului de zona operata.
SFAT SUPERBEBE
In cazul in care micutul tau a suferit aceasta interventie chirurgicala numita circumcizie, dupa operatie exista cateva situatii in care ar trebui sa suni de urgenta medicul curant: daca vezi mai mult de cateva picaturi de sange pe bandaj in perioada de vindecare; roseata si umflatura din zona operata nu incep sa se diminueze dupa 48 de ore de la interventia chirurgicala; bebelusul face febra mare (mai mult de 38 de grade Celsius rectal); bebelusul pare bolnav.