Hidrateaza-l corect!

    Foto: Shutterstock

    Copiii sunt foarte des supusi riscului de a se deshidrata si problema este cu atat mai serioasa cu cat in anumite situatii se poate ajunge chiar la spitalizare deoarece micutul nevoie de perfuzii.

    Daca bebelusul tau are o serie de simptome care sugereaza ca este deshidratat trebuie sa suni de urgenta medicul. Indiciile ar fi ca nu a udat niciun scutec timp de sase ore, urina este de culoare galben inchis, are buzele uscate, plange fara lacrimi si copilul este lipsit de energie. In cazuri mai grave, are ochii injectati si membrele reci.

    Te intrebi probabil cum de se poate ajunge intr-o asemenea situatie atata timp cat tu esti tot timpul in preajma copilului si ii acorzi toata atentia. Febra este una din cele mai frecvente cauze ale deshidratarii, deoarece in astfel de situatii, copilul transpira si apa se evapora de pe suparafata pielii, corpul incercand astfel sa-si scada temperatura. Leacul este sa ii dai multe lichide (ceai neindulcit, apa, lapte daca este sugar).

    Deshidratarea poate sa apara si in caz de supraincalzire, daca de exemplu este foarte cald in incaperea sau in apartamentul unde sta sau pur si simplu, copilul este imbarcat prea gros. Remediul este acela de a duce copilul intr-un loc mai racoros sau de a-l dezbraca. Deshidratarea mai apare si in cazul unei afectiuni cu manifestare diareica, cand copilul elimina fluide prin scaune repetate sau atunci cand vomita.

    Oricare ar fi situaaia, daca deshidratarea este puternica cere sfatul medicului pediatru, singurul in masura sa iti spuna ce ai de facut. Este posibil chiar sa iti recomande sa ii faci o rehidratare cu o solutie de rehidratare, dintr-un litru de apa si doua lingurite de zahar, zeama de la o lamaie sau jumataate de ceasca de suc de fructe. Nu se foloseste miere a copiii mai mici de un an.

    Sfat: Daca banuiesti ca copilul tau nu bea suficienta apa, noteaza timp de o saptamana ce consuma. Apoi, intreaba pediatrul cate lichide ar trebui sa consume copilul tau in functie de greutatea lui si de alte situatii specifice. In cazul in care ia anumite medicamente, verifica daca acestea pot accentua deshidratarea. Daca alaptezi, bea in fiecare dimineata un pahar cu apa. Laptele tau sau laptele praf in mod normal satisfac necesarul de lichide al bebelusului, dar pe timp de vara poti sa-i mai dai si apa plata sau apa fiarta si racita.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here