Hai la joaca afara, in aer liber!

    Inlustratie: Cosmin Ardeleanu

    Specialistii sunt de parere ca plimbarile in aer liber ale bebelusilor si chiar ale nou-nascutilor sunt deosebit de importante, caci aerul curat ajuta la intarirea sistemului imunitar.

    Precautii de iarna

    Parerea medicilor este unanima atunci cand vine vorba de scoaterea la aer a bebelusilor. Acestia sunt de parere ca micutii nu sunt chiar atat de sensibili pe cat ar fi tentati parintii sa creada. Plimbarile le fac bine, ajutandu-i sa-si caleasca organismul. insa, in anotimpul rece, fiecare mamica trebuie sa tina cont de anumite reguli si sa fie precauta, pentru ca plimbarea sa aduca doar beneficii bebelusului. Aspectele climaterice si indicatiile medicului sunt primele conditii de care trebuie sa tii cont. Iarna, expunerea la aer se face in mod progresiv, incepand de la 10 minute, ajungand la15, apoi crescand progresiv. Daca esti tematoare, pentru inceput, poti sa aerisesti camera micutului, fara a-l scoate din camera, insa acoperindu-i capul cu o caciulita. Nu este indicat sa-l scoti din casa daca ploua, este vant puternic sau vreme geroasa.

    Nu-l infofoli!
    Felul cum il imbraci pe bebelus atunci cand il scoti afara din casa conteaza foarte mult. Multi parinti au tendinta ca, din teama de a nu le raci puiul, sa-i imbrace neadecvat, sa-i infofoleasca. insa, ei uita un lucru important, acela ca ca excesul termic duce la transpiratie, ceea ce ar putea provoca, pe de o parte, iritatii la nivelul pielii, iar pe de alta, infectii ale cailor respiratorii. Pentru bebelusi, hainele din fibre naturale sunt cele mai indicate (in special cele care vin in contact direct cu pielea), caci lasa pielea sa respire si au capacitatea de a absorbi transpiratia. Body-urile, maiourile, tricourile de piele ar fi bine sa fie din bumbac (cel mai sigur este bumbacul organic). Hainele groase si pufoase sunt de regula cele mai potrivite pentru a mentine o temperatura optima a corpului bebelusului. Costumul de tip cosmonaut, gros si calduros, este foarte bun in zilele friguroase, insa nu foarte comod pentru mamici, atunci cand se pune problema schimbarii scutecelor. Caciulita, manusile, fularul si cizmulitele sunt acesorii ce nu trebuie sa lipseasca.

    Ai grija de pielea lui!

    Pielea bebelusilor este foarte sensibila si reprezinta prima bariera de protectie impotriva factorilor din mediul extern. Ea prezinta o tendinta crescuta de uscare, ce se poate agrava in sezonul rece (boala se numeste xeroza). Expunerea la frig si vint fara protectie poate determina inrosirea obrajilor, a mainilor, asprirea si iritarea pielii din aceste zone. Pentru prevenirea problemelor cutanate din timpul iernii, se recomanda utilizarea produselor dermatocosmetice pentru bebelusi pentru maini, fata si buze. Cremele hidratante, special concepute pentru perioada rece, ajuta la mentinerea echilibrului natural al pielii, ferind-o de actiunea factorilor externi si asigura o protectie indelungata impotriva deshidratarii. Crema se aplica inainte de a iesi afara din casa, insistandu-se in special pe zonele cele mai expuse: nas, frunte si barbie. Nu uita balsamul special pentru buze, caci si acestea au nevoie de o ingrijire delicata.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here