Infectia sanilor aparuta dupa nastere trebuie prevenita datorita consecintelor neplacute pe care le determina asupra mamei si care se rasfrang si asupra bebelusului, prin imposibilitatea de a-l alapta la san in aceasta perioada. Mastita poate aparea la aproximativ 10 zile de la nastere si se manifesta prin febra crescuta (39 de grade Celsius). Totodata, sanul este marit, apare roseata locala a pielii si poate fi insotita de cefalee si alterarea starii generale.
Daca nu se intervine la timp cu un tratament antibiotic eficace, apare abcesul mamar care se palpeaza ca o zona fluctuenta, bine delimitata, si care este insotit de exacerbarea tuturor simptomele mentionate mai sus. Netratata corespunzator, afectiunea evolueaza catre forma cronica: aparitia de mici abcese, situatie in care singurul tratament eficient este cel chirurgical. Din cauza evolutiei si consecintelor nefavorabile, un rol important il reprezinta prevenirea mastitei in timpul lauziei.
Acest lucru se realizeaza prin spalarea mainilor inainte de fiecare supt, spalarea mameloanelor cu apa si sapun inainte si dupa fiecare supt, prevenirea aparitiei ranilor determinate de alaptarea la san, prin folosirea unor dispozitive de silicon ce se aplica peste mamelon sau, daca aceste leziuni au aparut, abandonarea alaptarii la sanul respectiv si tratarea acestora cu preparate ce se aplica local. In toate aceste situatii lauza trebuie sa se adreseze obstetricianului pentru a beneficia de o evaluare corecta a afectiunii si de un tratament eficient.