Aproximativ 33.000 de persoane mor anual in Romania din cauza fumatului, ceea ce inseamna ca la fiecare 16 minute un roman este victima acestui viciu, a anuntat profesorul doctor Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii.
Statisticile demonstreaza ca 70% dintre cei care mor anual din cauza fumatului au varste intre 35 si 69 de ani. In lume, din cauza fumatului mor anual 5 milioane de persoane, adica la fiecare 8 secunde moare cate o persoană.
Potrivit estimarilor facute de specialisti, tutunul va ucide un miliard de oameni in secolul al XXI-lea, daca trendul actual va continua. Pana in anul 2010, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza un cost anual al fumatului de 500 miliarde dolari.
Miron Bogdan a mai aratat ca 44% din decalajul in speranta de viata la barbati intre Romania si Uniunea Europeana este cauzat de fumat.
Femeile, desi, se pare ca in Romania, sufera intr-un numar mai mic comparativ cu celelalte tari europene, de ceea ce profesorul Miron Bogdan declara ca ar fi o deja o boala care din fericire poate fi tratata, continua sa fumeze in numar mare. Sunt lesne de estimat in aceste conditii implicatiile pe care le poate avea fumatul pasiv asupra unui copil aflat in preajma unei mame fumatoare, pericolul la care se expune o fumatoare ce intentioneaza sa conceapa un copil sau o gravida fumatoare.
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan, a informat ca in SUA, 28% dintre fumatori mor de cardiopatie ischemica, 29% de cancer pulmonar traheal bronsic, 23% de boli respiratorii, 8% de alte cancere si 4% de boli cerebro-vasculare.
Medicii spun ca o treime din populatia adulta din tara noastra ar fi fumatoare, iar ritmul in care romanii renunta la fumat este foarte lent desi pe piata romaneasca exista medicamente antifumat."Asocierea medicatiei cu consiliere ofera cele mai mari sanse", a mai spus Florin Mihaltan.
Citeste mai mult despre cat de daunator poate fi fumatul in sarcina.