Sarcina nu inseamna neaparat ca s-a terminat cu frumusetea ta. Faptul ca vei avea o burtica draguta si ca vei merge timp de cateva luni putin mai leganat nu inseamna ca ti-ai incheiat socotelile cu aspectul fizic. Si, in plus, gandeste-te ca bebelusul tau va dori sa aiba o mamica frumoasa, cu care sa se mandreasca peste tot.
Nu exista restrictii de alimentatie in perioada de sarcina, dar, mai mult ca oricand, repeta-ti acum zicala „Ce e mult nu e bun!“. Ca prima regula de alimentatie, este indicat sa te feresti pe perioada sarcinii de mancarea condimentata si de consumul de bauturi alcoolice, dar si de mancarea foarte sarata. Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca unele alimente precum laptele, legumele si fructele proaspete, ouale si carnea de pasare. Cele mai multe dintre gravide sunt foarte pofticioase, dar totusi trebuie sa tii cont de faptul ca e mai indicat sa mananci cate putin, dar mai des, decat o data, de doua ori pe zi, seara mai ales. Daca te afli printre gravidele foarte pofticioase, nu uita ca nu cantitatea este importanta, ci calitatea. Trebuie sa mananci sanatos, in primul rand. Este normal sa te ingrasi in perioada sarcinii circa 8-10 kg sau chiar 11-12 kg, dar nu mai mult.
Daca ai avut o dieta echilibrata inainte de a ramane insarcinata, probabil nu va fi nevoie sa faci schimbari mari in alimentatie dupa ce ai ramas gravida. Asigura-te insa ca incluzi in alimentatia ta mancaruri din cele cinci grupuri sanatoase: grane, legume, fructe, alimente bogate in proteine si lactate.
Nu e cazul de diete
In orice caz, sarcina nu este momentul oportun unei diete. Avand insa o alimentatie echilibrata, bebelusul tau va avea o greutate normala la nastere, o dezvoltare a creierului buna si vor scadea riscurile de probleme de sanatate pentru tine, precum anemia, greata de dimineata, oboseala, constipatia. Astfel, ai nevoie de carbohidrati, sursa principala de energie a corpului. Acestea iti sunt oferite de produsele din grau. Alege de la 6 la 11 portii de grane integrale sau produse care fortifica, cum ar fi painea alba, cerealele, orezul brun sau pastele. O portie poate insemna o felie de paine sau o cana de paste gatite. Atunci cand iti alegi carbohidratii, incearca sa incluzi un complex nerafinat de carbohidrati, de vreme ce acesta iti va oferi fibre, vitamina B, minerale si proteine. Complexul include paine integrala, fructe proaspete, fasole pastai, cereale, orez, legume, cartofi.
Mentinerea unei cantitati adecvate a complexului de carbohidrati va controla greutatea si va preveni constipatia si greata, oferindu-i copilului nutriente importante.
Ar trebui sa eviti carbohidratii rafinati ca painea alba, prajiturile, siropurile, orezul alb, covrigii. Fructele si legumele sunt surse extrem de importante de vitamine, minerale si fibre care ajuta digestia. Alege cel putin trei legume si doua fructe pe zi, incluzand si suc bogat in vitamina C, cum ar fi cel de portocale. Legumele verzi si galbene iti ofera vitamina A, care este vitala pentru cresterea celulara, sanatatea pielii, a oaselor si a ochilor in dezvoltarea bebelusului. In plus, fructele si legumele iti ofera si vitaminele si mineralele esentiale (incluzand acidul folic, alte vitamine B si calciul). Include in dieta ta zilnica mango, caise, piersici, curmale, dovleac, sfecla, gulie cruda, morcovi, varza, salata, spanac, cartofi dulci.
Nu uita de proteine. Acestea sunt compuse din aminoacizi, care construiesc blocurile celulelor umane, fiind extrem de importante in dezvoltarea fatului. Alimentele care contin proteine, cum ar fi carnea, pestele si fasolea sunt cruciale in dezvoltarea copilului. Alege trei–patru portii pe zi, pentru a asigura 60-75 de grame de proteine. O portie echivaleaza cu doua–trei bucati de carne (peste sau pui) sau cu un ou. Daca esti vegetariana, consuma oua, produse din soia, fasole, nuci si o varietate mare de grane. Un consum adecvat de proteine (cam 75 de grame pe zi sau mai mult) te poate proteja de probleme si asigura necesarul pentru copil. Poti manca: 500 ml lapte, 1 1/2 ceasca de iaurt degresat, 5 albusuri mari sau 2 oua si 2 albusuri, 110 grame de ton conservat in apa, 100 grame de peste sau creveti, 100 grame carne de miel, vita sau porc, 1/2 ceasca de branza slaba.
La randul lor, lactatele si produsele derivate (incluzand laptele de soia) ajuta la construirea oaselor si dintilor copilului. Consuma trei–patru portii de lapte, iaurt sau branza zilnic. O portie este formata dintr-o cana de lapte sau iaurt sau doua cuburi de branza. Daca ai probleme in digestia lactozei, produsele cu continut scazut de lactoza si un suc de portocale te pot ajuta si iti vor oferi calciul necesar. Nu uita in final ca lichidele au o importanta foarte mare. Este nevoie sa bei multe lichide – de la 6 la 8 cesti pe zi, chiar mai mult in cazul in care retii multe fluide sau daca este foarte cald. Desi apa este cea mai buna, vei obtine apa si din sucuri. Insa acestea din urma sunt bogate in calorii, pe cand apa nu are nicio calorie. Evita cafeaua, cola si ceaiul. Fluidele iti curata corpul de toxine si reduc riscul aparitiei infectiilor urinare.
Echilibrul alimentar nu se schimba dupa nastere
Dupa nastere, majoritatea proaspetelor mame intra in panica, gandindu-se ca vor ramane cu surplusul de greutate, si vor sa slabeasca cat mai repede. Trebuie sa stii insa ca sub nicio forma nu este recomandata cura de slabire prin infometare, ceaiuri sau cu ajutorul medicamentelor. Scaderea in greutate va fi mult mai eficienta si sigura pentru sanatatea ta daca se va face prin gimnastica, plimbari si alimentatie rationala.
Totusi, afla ca nu vei reusi sa iti revii la greutatea de dinainte de nastere mai devreme de un an, pentru ca nu este indicat sa slabesti dupa nastere mai mult de doua kilograme pe luna, deoarece este foarte important, mai ales daca alaptezi, sa iti pastrezi sursa de energie.
Oricum ar fi, daca intentionezi sa tii o dieta vorbeste cu medicul tau, singurul in masura sa recomande diete. El iti va spune cat poti slabi, ce sa mananci pentru a alapta corespunzator si poate recomanda inclusiv un set de analize pentru a monitoriza astfel organismul.
Nu inseamna ca daca alaptezi trebuie sa mananci cat sapte. Trebuie doar sa ai o alimentatie echilibrata. Sa mananci atunci cand iti este foame, incet, ca sa simti cand iti dispare senzatia de foame si sa bei foarte multe lichide, adica cel putin doi litri de lichide pe zi. Se spune ca alaptarea ajuta la slabit, pentru ca o parte din grasimea stocata automat in timpul sarcinii este destinata lactatiei si se pierde astfel. Necesarul caloric al unei femei care alapteaza este de 2.300 pana la 2.500 de calorii pe zi. Nutritionistii recomanda distribuirea acestor calorii in proteine, cel mult 20 la suta, grasimi, cel mult 30 la suta. Poti sa mananci in aceasta perioada lactate, legume, fructe, proteine animale si vegetale. Pe masura ce copilul creste, poti sa incepi sa scazi numarul de calorii, cate 100 de calorii din ratia zilnica timp de o luna, apoi 200.
SFAT SUPERBEBE
Limiteaza cantitatea de grasimi astfel incat sa nu depaseasca 30% din numarul caloriilor unei zile. Incearca sa limitezi si cantitatea de dulciuri. Nu trebuie sa le elimini complet, ci sa faci alegeri sanatoase. Caloriile din zahar sunt calorii goale si lasa loc caloriilor substantiale. Excesul de grasimi ar putea insemna exces de greutate. Incearca sa inlocuiesti zaharul cu fructele, cum ar fi stafidele, caisele, sau cu sucuri concentrate. Grasimea este necesara pentru dezvoltarea bebelusului, insa cu limita.
ATENTIE!
Mare grija la constipatie. Daca esti constipata mai mult timp, ia laxative sau, daca persista, anunta medicul. Trebuie sa ai scaun zilnic, asa cum este normal. De la constipatie nu mai este decat un pas pana la hemoroizi, care sunt durerosi si provoaca disconfort si sangerari.
INFO COMPLEMENTARA
Femeia insarcinata are nevoie, mai mult ca oricand, de foarte multe vitamine . Vitaminele cele mai importante sunt A, B, C, D, E, K, P. De aceea, este importanta alimentatia cu legume si fructe si alimente cu fibre, dar si cu vitaminele prescrise de medic luate din farmacii. Lipsa vitaminelor duce la oboseala si alte probleme care nu fac altceva decat sa ingreuneze cursul sarcinii.