Cu totii am suferit la un moment dat de o raceala sau gripa ori ne-am confruntat cu simptomele neplacute ale unei infectii urinare sau ale unei cistite. Infectiile, indiferent de ce fel, pot afecta intr-o mai mare masura femeile insarcinate decat pe cele care nu sunt inca gravide, din cauza imunitatii modificate a organismului.
O infectie aparuta in timpul sarcinii poate deveni periculoasa atat pentru mama, cat si pentru fat, infectia putandu-se transmite uneori in timpul perioadei de graviditate, alteori la nastere. Femeia care se pregateste sa ramana insarcinata poate avea deja anumite infectii care nu se manifesta si de care ar putea sa nu fie constienta. Majoritatea specialistilor recomanda intotdeauna o vizita medicala preconceptionala, cu aproximativ trei luni inainte, deoarece anumite infectii preexistente se pot manifesta in timpul perioadei de graviditate. Daca aceste infectii sunt descoperite, ele trebuiesc tratate inainte de conceptie. Este recomandat ca o pacienta, atunci cand ramane gravida, sa fie intr-o perfecta stare de sanatate, iar daca sufera de o afectiune cronica, aceasta trebuie sa fie cunoscuta, tratata si echilibrata.
Raceala si gripa
Sarcina este o perioada propice pentru aparitia racelii sau a gripei tocmai din cauza sistemului imunitar modificat al viitoarei mame. Din pacate, aceste afectiuni nu pot fi tratate ca de obicei, motiv pentru care specialistii recomanda leacurile naturale precum odihna sau hidratarea necesara a organismului. Singurul medicament acceptat pe timpul graviditatii este paracetamolul, insa acesta trebuie administrat doar la recomandarea medicului. In cazul in care ai o tuse productiva, aceasta ar putea indica o infectie bacteriana ce trebuie tratata cu antibiotice care pot fi prescrise numai de catre medic.
Infectiile vaginale
Candidoza este o infectie intalnita la aproximativ 15% dintre femeile care nu sunt insarcinate si la circa 30% dintre gravide. Nu intotdeauna se manifesta simptomatic si necesita tratament in cazul in care provoaca probleme de genul mancarimilor vaginale, dureri sau scurgeri abundente de culoare alba. Apare de cele mai multe ori la a doua sarcina, in timpul lunilor de vara, dupa un tratament cu antibiotice sau la femeile care sufera de diabet.
Streptococul de grup B este o bacterie pe care aproximativ 15% dintre femeile gravide o poarta in vagin, de cele mai multe ori fara sa cauzeze niciun fel de probleme. Intr-un numar foarte mic de cazuri, bacteria se poate transmite bebelusului in timpul procesului de nastere. Pentru evitarea oricaror probleme, se recomanda efectuarea unui screening vaginal (examen microbiologic din secretia vaginala) in ultimul trimestru de sarcina. Pacientele depistate pozitiv vor fi tratate cu antibiotice in travaliu, inainte de nastere, pentru a nu transmite infectia nou-nascutului.
Infectii cu transmitere pe cale sexuala
Vaginoza bacteriana este o infectie a vaginului, frecventa, produsa de un microorganism (Gartnerella), pentru depistarea careia se efectueaza un examen complet al secretiei vaginale in primul trimestru de sarcina. Tratamentul atat pentru femeie, cat si pentru partenerul sau consta in antibiotice (metronidazol).
Simptomele se pot traduce prin scurgere vaginala abundenta de culoare verde, urat mirositoare. Chlamydia si Gonoreea sunt infectii care se pot transmite fatului in timpul nasterii, daca nu sunt descoperite si tratate in timpul sarcinii. In ambele cazuri, trebuie tratat si partenerul, pentru a elimina riscul aparitiei unei a doua infectari.
Testarea HIV a devenit deja o rutina pentru cele mai multe spitale, chiar si din Romania. >>> Daca ti se pare ca ai putea fi expusa riscului infectarii, fa-ti toate testele de sange, deoarece, depistat la timp, virusul poate fi tinut in frau, cu riscuri foarte mici de transmitere la fat.
Infectiile tractului urinar
Infectiile tractului urinar sunt mult mai comune in perioada sarcinii decat in oricare alta etapa a vietii, in general din cauza incetinirii fluxului urinar dinspre rinichi catre vezica urinara. Principalele simptome se traduc prin senzatie de disconfort sau durere in timpul urinarii ori senzatie de urinare frecventa. Acest ultim simptom este oricum foarte frecvent in timpul sarcinii, motiv pentru care nu este hotarator pentru stabilirea unui diagnostic. Daca infectia trece de rinichi si ajunge in sistemul circulator, se poate manifesta prin dureri de spate, stari de voma, febra sau chiar poate duce la declansarea unei nasteri premature. De aceea, prin tratarea infectiei intr-un stadiu incipient, poti evita orice fel de complicatii neplacute.
Herpesul genital
Herpesul genital este o infectie nu foarte des intalnita, insa destul de neplacuta. De obicei, se manifesta prin simptome asemanatoare celor ale gripei, urmate de aparitia unor dureri vulvare si de umflarea glandelor din zona inghinala. De mentionat ar fi ca primul atac al acestei infectii este cel mai dureros. Virusul ramane apoi in nervul sirei spinarii si poate recidiva la trei, patru luni de la primul atac. Herpesul genital prezinta un risc semnificativ pentru perioada de graviditate, daca primul atac are loc dupa ce sarcina a implinit 28 de saptamani. Acest lucru cu atat mai mult cu cat sistemul imunitar al mamei are nevoie de mai bine de 12 saptamani pentru a riposta. Aceasta infectie poate duce la o nastere prematura sau la o incetinire a ritmului de crestere al fatului. De obicei, se recomanda nasterea cu ajutorul operatiei cezariana, pentru evitarea oricarui pericol de transmitere a virusului catre bebelus.
Toxoplasmoza si listerioza
Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii. Acesta se gaseste sub diferite forme in carnea cruda si in fecalele de pisica. Infectia poate aparea atat la femeie, cat si la barbat, insa este periculoasa atunci cand se instaleaza in timpul sarcinii. De regula, se manifesta asemenea unei infectii gripale care duce la umflarea glandelor gatului.
Listeria monocitogenis este o bacterie responsabila de boala Listerioza. Bacteria traieste in sol sau in apa, ceea ce inseamna ca poate fi contactata in urma ingestiei de legume sau fructe neigienizate si produse animale (lactate nepasteurizate). Listeria poate fi distrusa prin gatire. Simptomatic, se aseamana cu raceala si poate provoca cefalee, mialgii, febra si greata. Afectarea in sarcina poate duce la avort, nastere prematura sau infectie neonatala, insa depistata la timp poate fi tratata cu antibiotice la recomandarea medicului.
Citomegalovirusul (CMV) este un virus ce poate fi periculos pentru fat, existand posibilitatea de a se transmite acestuia in aproximativ o treime dintre cazuri daca apare primo infectia in timpul sarcinii. Citomegalovirusul se transmite fie pe cale sexuala, fie printr-o transfuzie, fie printr-un contact direct, nonsexual, cu o persoana infectata. Se poate transmite de la mama la fat inainte de nastere, in timpul travaliului sau alaptarii. Primo infectia care apare dupa nastere nu este grava pentru nou-nascut. Depistarea virajului serologic in sarcina trebuie urmata de tratamentul antiviral, tratament ce scade riscul afectarii fetale.Evitarea infectiilor in sarcina se poate face prin respectarea regulilor elementare de igiena corporala, alimentara si de odihna.
SFAT SUPERBEBE
Varicela este o infectie destul de periculoasa pentru sarcina, mai ales in cazul in care nu ai avut aceasta boala inainte de a ramane gravida. Infectia prezinta riscul transmiterii la fat, in primul rand din cauza faptului ca organismul mamei are nevoie de aproximativ o saptamana pentru a forma anticorpi. Asadar, fereste-te de aceasta infectie, mai ales in ultimul trimestru de sarcina. Pentru orice eventualitate, ar fi bine sa-ti faci toate analizele din timp si chiar sa te vaccinezi impotriva varicelei.
INFO COMPLEMENTARA
Laptele proaspat, branzeturile moi si cele frantuzesti trebuiesc evitate pe cat posibil in timpul sarcinii, deoarece exista riscul infectarii cu Listeria monocitogenis. Aportul de calciu poate fi obtinut din lapte pasteurizat, cascaval, parmezan sau legume verzi.
ATENTIE
Un regim de viata sanatos pentru evitarea aparitiei infectiilor in sarcina se traduce prin igienizarea buna a legumelor si fructelor care vor fi consumate crude. De asemenea, trebuie evitat consumul de carne cruda, al fructelor de mare nepreparate si al lactatelor nepasteurizate.