Fa-ti specializarea in schimbarea scutecelor!

    Foto: Shutterstock

    Cand te gandesti la un nou-nascut, primul lucru care, probabil, iti vine in minte, este imaginea referitoare la schimbatul scutecului, o activitate nu tocmai placuta, dar foarte utila pentru igiena si sanatatea unui bebelus.

    Dupa nastere, in functie de tipul de hrana al celui mic ( lapte matern sau formule de lapte praf), un bebelus poate murdari chiar si 10 scutece pe zi. ca regula generala, trebuie mentionat ca scutecele vor fi schimbate dupa fiecare murdarire, indiferent ca este vorba de urina sau materii fecale.

    Insa, asemenea oricarei activitati legate de bebelusi, si schimbatul scutecului necesita o pregatire prealabila si cateva etape, foarte important de tinut minte. Spala-te pe maini cu apa si sapun, de fiecare data, inainte de a schimba scutecul bebelusului. Asigura-te ca ai la indemana tot ceea ce ai nevoie, inainte de a-i schimba micutului scutecul (cel mic nu trebuie lasat nesupravegheat pe masuta de infasat nici macar pentru o clipa).

    Asaza bebelusul pe masa de infasat, pe o panza, cu fata in sus si desfa partile adezive ale scutecului. Prinde-l pe cel mic de glezne si ridica-i funduletul de pe masa stergand cu partea curata a scutecului excesul materiilor fecale. In general, dupa emisia de scaun, o baie cu apa si sapun este cea mai buna solutie pentru a indeparta toate urmele de mizerie. In situatii speciale poti folosi servetelele. Cu un servetel umed sau vata medicinala umezita cu apa calduta, indeparteaza mizeria care a ramas in partea din spate/sus a scutecului, apoi continua curatarea schimband servetelul/vata.

    La fetite, prentru a preveni infectiile vaginale si urinare, aceasta procedura trebuie facuta din fata in spate. La baietei este indicat sa acoperi zona genitala in timp ce ii schimbi scutecul, pentru a te proteja de o eventuala „fantana arteziana”. Pentru a curata preputul baietelului nu trebuie sa faci nimic special deoarece spalarea simpla va indeparta orice urma de mizerie. Sterge prin tamponare cu un scutec de bumbac si apoi aplica un unguent care sa lupte impotriva iritatiilor.

    Acum este momentul sa pui un nou scutec bebelusului. Ridica-l de glezne pentru a putea pune sub fundulet partea din spate a scutecului, apoi cand partea din fata a scutecului ajunge la aceelasi nivel cu cea din spate, lipeste benzile adezive. Scutecul trebuie sa acopere zona ombilicala. La bebelusii la care bontul ombilical nu este cazut, trebuie rasfranta partea anterioara a scutecului. Daca cicatricea ombilicala a bebelusului inca nu s-a vindecat, de fiecare data cand ii schimbi scutecul trebuie sa cureti si zona ombilicului cu un tampon de vata sau un tifon steril inmuiat in solutie de alcool 70 grade.

    Sfat: Utilizarea scutecelor de panza este o varianta mai economica si, poate, mai ecologica. Recomandam, insa, folosirea scutecelor de unica folosinta, care sunt mult mai igienice, mai eficiente si mult mai comode (se fixeaza pe copil mai usor decat cele de panza la care trebuie folosite ace de siguranta). Aceste scutece prezinta, in exterior, un invelis din materiale speciale care lasa aerul sa treaca si, datorita gelului din interiorul lor, impiedica umezeala absorbita sa revina la suprafata, chiar si sub presiune, asigurand confortul bebelusului. Utilizarea scutecelor este recomandata pana la varsta la care copilul reuseste sa invete controlul mictional, ceea ce, in general, se intampla dupa varsta de 2 ani.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here