Iti este familiara scena in care un copil de patru ani se tavaleste pe jos in momentul in care ia contact cu mancarea si refuza sa manance alimentele pe care chiar el le-a comandat pentru cina? Mai mult ca sigur te vei gandi ca este mofturos la mancare si vei cauta cele mai potrivite solutii pentru a-l incuraja sa manance.
Foarte multi parinti au astfel de probleme atunci cand copiii lor ating varsta de trei (uneori chiar si mai devreme), patru ani si incep sa faca mofturi la masa. Degeaba incearca sa faca din principalele mese un joc, un motiv de placere pentru cei mici, deoarece acestia efectiv refuza sa manance. Si atunci, primul gand care le apare in minte parintilor este ca micutii lor nu se hranesc suficient de mult si de sanatos pentru a avea o dezvoltare normala.
Motivele pentru care copilul poate fi mofturos la mancare sunt destul de numeroase si sunt clasificate de specialisti in cateva categorii: varsta, activitate, dezvoltare.
In primul rand, trebuie stiut faptul ca pe masura ce cresc in varsta, este absolut normal ca apetitul celor mici sa se diminueze. Acest lucru, conform specialistilor, se intampla adesea intre varstele de 1 si 5 ani.
Mai mult, trebuie mentionat ca, si activitatea zilnica are un rol important in manifestarea apetitului alimentar. Un copil care nu face mai nimic toata ziua, va fi mai mofturos la mancare decat unul care are o zi plina de activitati diferite.
Nutritionistii considera ca unii copii au nevoie de mai mult timp pentru a accepta lucrurile noi din viata lor, lucru valabil si pentru noile gusturi alimentare. Cei mici sunt faimosi pentru faptul ca prefera acelasi aliment pentru multa vreme, mai ales daca le place gustul. Sa nu uitam nici faptul ca mofturosii se pot folosi de „istericalele” din timpul mesei si pentru a-si arata independenta, a le arata parintilor ca detin controlul si ca nu au limite in acest sens. Iar ca sa eliminam aproape toate motivele pentru care micutul este mofturos la mancare, trebuie sa mentionam si faptul ca uneori cel mic, pur si simplu, nu este atras de anumite gusturi ale mancarurilor.
Aceaste preferinte pentru anumite alimente il vor urmari toata viata, lucru absolut normal, daca stam sa analizam si modul nostru de viata in materie de alimentatie.
Si atunci, ce este de facut?
Bineinteles ca si mofturile la mancare pot fi corectate, insa, pentru acest lucru, ai nevoie de multa rabdare, empatie si daruire. In primul rand, tot ce trebuie sa faci este sa accepti faptul ca cel mic, chiar daca nu mananca cat ai vrea tu, nu va deveni subnutrit. Mai mult, incearca sa-ti pastrezi calmul de fiecare data cand el refuza mancarea si sa te gandesti ca nu are nimic personal cu tine, daca nu gusta din alimentele preparate de tine. Fa asa incat macar una dintre principalele mese ale zilei sa fie luata impreuna cu intreaga familie, nu la televizor, nu in timpul orelor de joaca si nici in pat. In cazul in care ti se pare ca micutul tau refuza cu indarjire sa manance, poti apela cu incredere la sfatul unui specialist care sa-ti recomande unele suplimente de vitamine si minerale, potrivite varstei lui.