Emotii de…imaginat

    foto: Cosmin Ardeleanu

    Pe masura ce creste, copilul da sensuri noi comunicarii. El devine mai receptiv si transmite mai multe lucruri. Se dezvolta si capacitatea lui de a judeca lucrurile in forul lui interior si interiorizeza norme si reguli dupa care se ghideaza.

    Emotiile fac parte din viata copilului tau inca de la inceput. Starile sufletesti care apar il pot pune in dificultate, pentru ca nu le intelege si nu le poate da un sens.

    Este rolul parintilor sa il ajute sa „dea nume“ emotiilor si starilor sufletesti si sa il invete cum sa le manifeste sau sa le tina in frau.

    „Cand Ma Enervez…“

    Pe masura ce creste, copilul incepe sa inteleaga din ce in ce mai multe lucruri si sa se manifeste autonom. Educatia este foarte importanta si cel mai eficient mod de a o face este prin comunicare. Pentru copil totul este un joc, chiar si a vorbi cu tine poate fi un joc daca il abordezi ca atare. Timp de 10-20 de minute poti vorbi cu el despre situatii ipotetice, determinand care dintre ele va face pe fiecare dintre voi furiosi. Provoaca-l sa iti povesteasca ce simte cand cineva ii ia jucaria. Vorbiti despre faptul ca toata lumea se enerveaza si povesteste-i ca sunt lucruri care te enerveaza si pe tine (pe intelesul lui). Atentie, nu trebuie sa devina o confesiune din partea ta. Cel mai sigur, copilul nu va intelege multe dintre situatii sau risti sa in­teleaga lucrurile gresit. Vorbeste cu el despre relatiile acceptabile si cele inacceptabile pe care le-ati vazut la alte persoane sau pe care le-ati avut. Provoaca-ti copilul sa identifice situatii frustrante sau care il sperie si sa gaseasca raspunsuri acceptabile la ele. Gasiti impreuna fotografii in reviste care sa ilustreze situatiile si starile despre care vorbiti. Taiati poze cu fete furioase si fericite si, atunci cand vorbiti despre o situatie, scoateti fata care reprezinta starea acceptabila in acea situatie si starea neadecvata care se poate ivi.

    „Am Simtit Ca…“

    Acest joc poate dura 10-20 de minute si are ca subiect o poveste din cartea preferata a copilului. Citeste-i povestea favorita si apoi intreaba-l ce a simtit in mod particular intr-un anume moment al povestii, in legatura cu o anumita parte a povestii. Ajuta-l sa isi extinda vocabularul atunci cand incearca sa isi exprime sentimentele. Puteti, de asemenea, sa faceti impreuna o lista cu cuvinte care descriu ce anume a simtit. Pentru a diversifica jocul si a-i stimula imaginatia, intreaba copilul daca crede ca povestea s-ar fi putut sfarsi si altfel sau daca unul dintre personaje s-ar fi putut comporta altfel.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here